Met de publicatie van Het Groot Utrechts Monsterboek presenteert Nieuws030 regelmatig een monster uit het boek dat nu verkrijgbaar is in de boekhandel. 

Dit keer: Een monster in de Vlampijpateliers 
In de Vlampijpateliers, een van de grootste culturele broedplaatsen van Utrecht, komt doorgaans veel moois tot stand. Jacco de Jager, een van de kunstenaars die er zijn atelier heeft, toont dat er in het uitgestrekte gebouw ook een ander soort gebroed rondscharrelt. Een ontdekking die niet geschikt is voor tere zielen.

In november 2003 verscheen het eerste nummer van Beeldblad De Inktpot. Het blad was opgezet door enkele Utrechtse stripmakers en bood een podium voor strips en ander tekenwerk van Utrechtse tekenaars. Na veertien nummers van het blad gingen de tekenaars van -intussen- Stichting De Inktpot zich toeleggen op de uitgave van stripboeken. 

In de loop der jaren ontstond een min of meer hecht gezelschap tekenaars, dat in wisselende samenstellingen stripboeken maakt en daarop aansluitend tentoonstellingen en andere culturele activiteiten organiseert. Kern van de uitgaven is altijd dat de onderwerpen Utrechts zijn en aansluiten bij wat actueel is in de stad -en soms de provincie- en dat ze gemaakt worden door meerdere Utrechtse tekenaars tezamen. 

Het jubileumboek dat sinds 2 november te koop is in de boekhandel bevat korte en langere stripverhalen, paginagrote tekeningen en geïllustreerde verhalen over bekende monsters, maar ook door de tekenaar bedachte, historische en eigentijdse, ‘echte’ en overdrachtelijke. Monsters uit Utrechtse volksverhalen (zoals de basilisk in de Oudegracht) komen aan bod, net als het draakje dat middeleeuwse handschriften uit Utrecht kenmerkt.