Met de publicatie van Het Groot Utrechts Monsterboek presenteert Nieuws030 regelmatig een monster uit het boek dat nu verkrijgbaar is in de boekhandel. 

Dit keer: Godzilla op de Dom 

Al in de jaren nul werd Utrecht opgeschrikt door een bezoekje van niemand minder dan Godzilla. Het is te danken aan stadsheld Maarten, van beroep 'metafysisch monteur', dat de stad toen niet aan puin is gegaan. Nico Stolk en Niels Bongers rapporteren hoe Maarten er telkens weer in slaagt de stad van de ondergang te redden. De zeven plagen van Egypte zijn er niks bij. 

In november 2003 verscheen het eerste nummer van Beeldblad De Inktpot. Het blad was opgezet door enkele Utrechtse stripmakers en bood een podium voor strips en ander tekenwerk van Utrechtse tekenaars. Na veertien nummers van het blad gingen de tekenaars van -intussen- Stichting De Inktpot zich toeleggen op de uitgave van stripboeken. 

In de loop der jaren ontstond een min of meer hecht gezelschap tekenaars, dat in wisselende samenstellingen stripboeken maakt en daarop aansluitend tentoonstellingen en andere culturele activiteiten organiseert. Kern van de uitgaven is altijd dat de onderwerpen Utrechts zijn en aansluiten bij wat actueel is in de stad -en soms de provincie- en dat ze gemaakt worden door meerdere Utrechtse tekenaars tezamen. In de expositie een selectie uit dit werk.

Het jubileumboek dat sinds 2 november te koop is in de boekhandel bevat korte en langere stripverhalen, paginagrote tekeningen en geïllustreerde verhalen over bekende monsters, maar ook door de tekenaar bedachte, historische en eigentijdse, ‘echte’ en overdrachtelijke. Monsters uit Utrechtse volksverhalen (zoals de basilisk in de Oudegracht) komen aan bod, net als het draakje dat middeleeuwse handschriften uit Utrecht kenmerkt.

Ook is er een expositie met Monstertekeningen in het oude Stadshuis, Deze tentoonstelling is dagelijk te zien tot en met donderdag 23 november 2023.