In de aanloop naar de publicatie later dit jaar van Het Groot Utrechts Monsterboek presenteert Nieuws030 regelmatig een monster uit het boek. 

Dit keer: Het Utrechtse draakje 
Utrecht had in de late Middeleeuwen een naam hoog te houden in het versieren van handschriften. Een specialiteit van de Utrechtse tekenaars was het zogeheten Utrechtse draakje, dat vaak opdook in de versiering van de beginletter van hoofdstukken. Bart Jaski, conservator bij de Universiteitsbibliotheek, laat hier een voorbeeld zien van zo'n draakje die veel verschillende gedaanten aan kon nemen.

In november 2003 verscheen het eerste nummer van Beeldblad De Inktpot. Het blad was opgezet door enkele Utrechtse stripmakers en bood een podium voor strips en ander tekenwerk van Utrechtse tekenaars. Na veertien nummers van het blad gingen de tekenaars van -intussen- Stichting De Inktpot zich toeleggen op de uitgave van stripboeken. 

In de loop der jaren ontstond een min of meer hecht gezelschap tekenaars, dat in wisselende samenstellingen stripboeken maakt en daarop aansluitend tentoonstellingen en andere culturele activiteiten organiseert. Kern van de uitgaven is altijd dat de onderwerpen Utrechts zijn en aansluiten bij wat actueel is in de stad -en soms de provincie- en dat ze gemaakt worden door meerdere Utrechtse tekenaars tezamen. In de expositie een selectie uit dit werk.

Het jubileumboek dat op 2 november te koop is in de boekhandel bevat korte en langere stripverhalen, paginagrote tekeningen en geïllustreerde verhalen over bekende monsters, maar ook door de tekenaar bedachte, historische en eigentijdse, ‘echte’ en overdrachtelijke. Monsters uit Utrechtse volksverhalen (zoals de basilisk in de Oudegracht) komen aan bod, net als het draakje dat middeleeuwse handschriften uit Utrecht kenmerkt.