Persbericht 

Het Utrechts Stadsdichtersgilde publiceert 'Ik weet niet eens hoe je heet'. Dat is een Gedichtenkrant met gedichten van de 10 huidige gildedichters én maar liefst 73 gastdichters, die allemaal in Utrecht wonen. De 83 gedichten én enkele informatieve artikelen zijn kleurrijk, als een krant, vormgegeven door grafisch ontwerpster Hanneke Verheijke.

Deze Gedichtenkrant zal feestelijk worden gepresenteerd op donderdagavond 26 januari 2023 in de Centrale Bibliotheek op de Neude. Aanvang 19.30 uur. Op de laatste donderdag van januari is het altijd Nationale Gedichtendag, waarmee de Poëzieweek van start gaat. Een week die tien dagen duurt is al poëzie! 

Nu al een collectors item

Het Utrechts Stadsdichtersgilde heeft de afgelopen jaren wel vaker samengewerkt met dichters van buiten het gilde. Maar tot zo’n grote gezamenlijke publicatie is het nooit eerder gekomen. Een samenvloeien van gevestigde namen én onbekende dichters is ook al tamelijk zeldzaam. Onderscheid tussen professionele en vrij-tijds-dichters valt niet weg, maar wordt in deze Gedichtenkrant niet gemaakt. Ook dat is bijzonder. Het zijn elementen op basis waarvan dit initiatief, met dit resultaat, uniek is. Voor heel het Nederlands taalgebied.

Het past ook bij Utrecht. Niet voor niets benoemd tot UNESCO City of Literature. Het Utrechts Stadsdichtersgilde zet daar met deze Gedichtenkrant een uitroepteken achter! Veertig dichters komen hun gedicht voorlezen. Fenomeen in poëzieland, Anneke van Dijk, ontvangt het eerste exemplaar van gildemeester Ruben van Gogh.

Waar gaan de gedichten over?

Het stond de deelnemende dichters volkomen vrij een gedicht naar eigen keuze in te zenden. Hun lievelingsgedicht, of een gedicht dat hun poëzie kenmerkt, of allebei inéén. Alleen de lengte én de breedte van de gedichten waren begrensd. Ook hier moest grensoverschrijdend gedrag af en toe worden beteugeld. Uiteindelijk is er een grote verscheidenheid aan dichters met een evenzovele variatie aan gedichten in de krant bij elkaar gebracht. Hier en daar een gedicht over Utrecht en heel sporadisch steekt ook de Dom de kop op. 

Verspreiding en tentoonstelling

De Gedichtenkrant is in een grote oplage gedrukt en wordt in Utrecht gratis verspreid. Tijdens de presentatie aan de dichters én het publiek. Vervolgens gaan er dozen naar alle bibliotheken; belangstellende scholen voor voortgezet onderwijs; buurtcentra en culturele instellingen als theaters, Het Literatuurhuis en City Marketing Utrecht.

Tegelijk met de presentatie wordt de krant, losbladig én uitvergroot, als tentoonstelling opgehangen in de Centrale Bibliotheek. De route wijst zich vanzelf.

www.utrechtsstadsdichtersgilde.nl