Vrijdagmiddag stond in een lezing van dichter Ingmar Heytze het werk centraal van kunstschilder Dolf Zwerver. Op maar liefst zeven van Heytze's dichtbundels staan werken van hem.

De theaterzaal van de bibliotheek op de Neude zat zo goed als vol. Heytze vertelde onder meer hij voor zijn eerste bundel een bestaand werk van Zwerver gebruikte, maar dat de schilder daarna speciaal voor zijn bundels schilderijen maakte.

Dolf Zwervers schilderij op de omslag

Dolf Zwerver (1932-2010) werd geboren in Friesland, maar vlak voor de Tweede Wereldoorlog kwam hij met zijn ouders naar Utrecht.

Zwerver was een autodidact met aanvankelijk veel verschillende banen. Hij begon als reclameschilder en werkte daarna onder meer als matroos, timmerman, magazijnbediende en glazenwasser.

Eind jaren vijftig begon hij met een loopbaan als kunstschilder. Zijn kleurige schilderijen zijn vaak dromerig en bespiegelend. Hij was een flinke tijd lid van het Utrechte genootschap Kunstliefde. Werken van Zwerver zijn op dit moment nog te koop bij Kunsthandel Juffermans.

De lezing van Heytze maakte onderdeel uit van het 'Historisch Café' van historische vereniging Oud-Utrecht. Een video van de lezing is hier terug te kijken.

Heytze kreeg na afloop bloemen van Christine, de weduwe van Dolf. Foto: JT

(JT)