Door Jim Terlingen -  In 2022 bent u Stadsgenoten misschien al tegengekomen. In het Utrecht 900-jaar toerde de band volop rond in onze regio met een Utrechts programma. Afgelopen weekend presenteerden zij in café Willem Slok de cd die daarvan is gemaakt.

'Stadsgenoten speelt Stadsgenoten' is een prachtige, afwisselende muzikale Utrechtse plaat. Er staan echte 'liederen' op (met een wat klassieke 'feel') en liedjes (in populairdere vorm, zoals een blues en een calypso). Ook tekstueel - alles is in het Nederlands - is het zeer de moeite waard.

Soms lig ik wakker, denk aan Truus
Hoe bang is zij geweest?
Zou ik ook zo dapper zijn?
Dat raakt me nog het meest

(uit Truus van Lier)
 

Alle nummers gaan over onze stad. Na de eerste (ja die heet inderdaad 'Utrecht') volgen liederen over ras-Utrechters, zoals Gerrit Rietveld, Nijntje, Pyke Koch, Pieter Quint Ondaatje, St Maarten, Suster Bertken, Trijn van Leemput, Truus van Lier en Belle van Zuylen.

Soms moet ik aan hem denken
wat was hij voor een man
die als het nodig is
ruimhartig geven kan?

Ik heb al moeite dus
om een collectebus te vullen
Ik ben ook erg gehecht
aan mijn eigen huis en spullen

(uit: Sint Maarten)
   

Op de cd staat ook het bekende 'Schele Miep', dat in 2015 de smartlapprijs won, en het aanstekelijk-vrolijke 'Greet', in authentiek Utrechts gezongen, dat zo begint:
  

Mijn Greet, die het twee grote memme
daar loat ik me hande groag in zwemme
Maar jij mot je gore klauwe
netjes in je broekzak houwe!
  

Stadsgenoten is een bundeling van vijf bijzondere muzikanten. Voorman Herman van Tongerloo (schrijver, componist, zanger en saxofonist) speelt met Hans Boosman (drums, oa Goede Doel), Jan van den Berg (bas, oa Braak), Han Bavinck (gitaar, oa Superjones) en Liza Meuldijk (zang, backings oa Dekoor).

De cd 'Stadsgenoten speelt Stadsgenoten' is te bestellen door Herman van Tongerloo te bellen of appen op 06 28 29 15 11.
   

Na het laatste nummer van het optreden  ('Greet' in authentiek Utrechts gezongen) riep de ambassadeur van het Utrechts, Koos Marsman  (links, Ton van den Berg), iedereen op om de cd te kopen. Rechts: Herman van Tongerloo.


Zie hier een opname van hoe Bavinck, Meuldijk en Van Tongerloo vorig jaar het lied 'Gerrit Rietveld' speelden: