Van onze redactie - De geschiedenis van Slot Zuylen, het kasteel in het dorp Oud-Zuilen dat ten noorden van onze stad Utrecht ligt, begint reeds in de 13e eeuw. In 1656 kwam het door overerving in bezit van de familie Van Tuyll van Serooskerken.

Hendrik van Tuyll van Serooskerken kwam in 2023 precies vierhonderd jaar geleden uit Londen terug van een missie aan het hof van Jacobus I, koning van Engeland, Schotland en Ierland. Jacobus was hem goed gezind en verleende hem een grote eer; hij mocht zijn wapen verfraaien met de Tudorroos, het heraldische symbool van de Engelse koning.

Hendrik was niet de eerste en zeker niet de laatste in zijn familie die als hoveling een nauwe band had met een van de Europese vorsten. In de tentoonstelling Aan het Hof; Van Tuyll in dienst van koningen, keizers en stadhouders worden de verhalen van verschillende telgen uit het geslacht Van Tuyll van Serooskerken verteld.

Allen vervulden zij een bijzondere rol als dienaar van uiteenlopende vorsten in bijna vijfhonderd jaar Europese geschiedenis. Van Philibert, die het opnam tegen Willem van Oranje als trouwe dienaar van koning Filips II, tot Vincent Johan Reinier, die door keizer Napoleon naar Rusland werd gestuurd, en Willem René Albert, die als adjudant talloze malen aan de zijde van koningin Juliana verscheen.

De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, prenten, (wapen)tekeningen, charters, foto’s, uniformen en vele andere objecten, tentoongesteld in 3 speciaal ingerichte kamers van het kasteel. Veel van de getoonde stukken zijn als privaat bezit of vanwege hun kwetsbaarheid normaliter nooit te zien, zoals brieven van Willem van Oranje en de hertog van Alva, keizerlijke zegels en charters, uniformen en koninklijke onderscheidingen van leden van de familie Van Tuyll van Serooskerken.

Kaartjes voor het kasteel (inclusief bezoek aan de tentoonstelling) zijn hier verkrijgbaar