Sportjournalist Ton de Ruiter staat stil bij het heden en verleden in de Utrechtse sport, toen en nu, dit keer over eenmalig spelen bij FC Utrecht.

Hij was al heel veel gewend in het voetbalmaffe Indonesië. Maar het verzoek van de hoogzwangere vrouw verbaast zelf Irfan Bachdim. In aanwezigheid van talloze fans en flitsende mobieltjes doet de Amsterdammer maar wat hem zojuist is gevraagd. ,,Of ik over haar buik wilde aaien. Dan zou haar zoon mijn voetbaltalent krijgen.”

Voetbal International nummer 25 van 17 juni heeft een verhaal over de ‘Indonesische David Beckham’, de populairste voetballer van het land en het exclusieve uithangbord van Nike, het gezicht van Suzuki en een shampoomerk. De voetballer heeft op Twitter meer volgers dan Wesley Sneijder.

Irfan Bachdim... Waar ken ik die naam van? Het duurt even voor het kwartje valt. De ’David Beckham van Azië’  heeft gespeeld bij FC Utrecht. Zijn debuut in het shirt van de club in de eredivisie is tevens zijn afscheidswedstrijd.

Eenmalig spelen in het shirt van de FC in de hoogste afdeling van ons voetbal dat overkomt ook Zakaria Amrani, Rini Block, Jasper Bolland, Edwin Brouwer, Niels Creutzberg, Peter Dekker, Jamie Forrester, Zef Geurten, Nico van Ginkel, Danny Giezen, Wil Groenendijk, Nico Hardeman, Allen Johnstone, Henk van de Kemp, Wouter Kos, Ingmar Maayen, Soufia Moro, Chusi Reglero, Kees van Rijswijk, Ronald Scheenhart, Dennis van der Steen en Eddy Vierklau.

De één zal met  trots aan zijn kleinkinderen vertellen dat opa in het eerste van FC Utrecht heeft gespeeld. Voor anderen is het een grote teleurstelling dat het bij die ene partij is gebleven. Een droom in duigen.

Voor vrijwel alle spelers betreft hun eenmalige optreden een invalbeurt. De uitzondering is Irfan Bachdim. Op 17 februari 2008 heeft de 19-jarige jeugdspeler een basisplaats in de thuiswedstrijd tegen FC VVV. De ploeg van Willem van Hanegem treedt door blessures en schorsingen aan met een gehavende ploeg en verliest de thuiswedstrijd tegen de Limburgers met 4-1.

Na een fout van doelman Wesley de Ruiter moet Tim Cornelisse ingrijpen. Het kost hem een penalty en een rode kaart. Bachdim krijgt na een dribbel een strafschop mee maar die wordt gemist door Kevin Vandenbergh. De debutant maakt de negentig minuten vol. Opvallend: de wedstrijd tegen voetbaldreumes VVV wordt bijgewoond door meer dan 20.000 toeschouwers.

Bachdim kiest in 2009 voor Haarlem, keert in 2010 als amateur terug bij Argon en vertrekt vervolgens naar het Verre Oosten. Zef Geurten valt in de eerste wedstrijd van FC Utrecht, uit tegen Feyenoord, na 20 minuten in voor de geblesseerde Jan Groenendijk en komt verder op het wedstrijdformulieren niet meer voor. Halverwege dat seizoen keert hij terug naar MVV. Rini Block komt in actie in de laatste wedstrijd van het eerste seizoen.   Twee minuten voor het einde neemt de aanvoerder van het B-team de plaats in van Leen van der Merkt. Voor FC Utrecht staat er niets meer op het spel. De oververmoeide trainer Bert Jacobs al op vakantie. Tegenstander AZ is gedegradeerd. Assistent Fritz Korbach gunt Block speelminuten bij een 2-0 voorsprong, tot grote ergernis van de penningmeester. Wisselspelers krijgen de winstpremie alleen uitgekeerd als ze ook speelminuten hebben gemaakt. De invalbeurt bij een 2-0 voorsprong levert Block 450 gulden op.          

Allen Johnstone is voor een invalbeurt van vijf minuten helemaal uit Nieuw-Zeeland gekomen. Aan de andere kant van de wereld kan hij wel zeggen dat hij in de eredivisie tegen Ajax heeft gespeeld. Jamie Forrester is een Engelsman die overkomt van Scunthorpe United. De kleine spits maakt indruk in de bekerwedstrijden  tegen Elinkwijk en Spakenburg. Hij scoort viermaal en heeft zijn kruit daarmee verschoten. Op 5 december 1999 komt Forrester in de 88e minuut in het veld voor Jean-Paul de Jong en daar blijft het bij. Na zes maanden is Jamie terug in Engeland.

In de laatste wedstrijd van de afgelopen competitie laat trainer Rob Alflen drie jonge gasten debuteren.  Jelle de Lange (17) als basisspeler, Giovanni Troupee (17) en Darren Rosheuvel (21) als invaller. Voor even staan ook zij in het rijtje, maar gezien hun jonge leeftijd lijkt de kans dat hun debuut ook hun afscheidswedstrijd is klein.