Door Jim Terlingen - De narcissen komen op en dus is het weer Truus-tijd. Hoewel ze er nou niet zo best bijstaan op dit moment langs de Catharijnesingel (zie boven). Op de oude plek, die tot 2020 'in functie' was, ziet het er nu mooier uit (zie onder). Vorig jaar ging het echt wel een stukje beter.

Wel jammer, want deze periode staat Truus van Lier weer volop in de aandacht. Aanstaande dinsdag komt een dik boek uit (320 pagina's) over de jonge verzetsvrouw die in september 1943 de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris Kerlen doodschoot. Historica Jessica van Geel deed uitgebreid onderzoek (vorige maand kwam ook al een boekje uit). 

Op 11 april, volgende week maandag, besteedt het NTR-programma Andere Tijden aandacht aan Truus, haar zus Miek en haar nicht Trui. Drie sterke vrouwen die opmerkelijke dingen hebben gedaan in de oorlog.

Op 21 april, één dag voor de geboortedag van Truus, vindt de première plaats van de documentaire van Edith Wegman 'Zij bleef niet aan de kant staan. Een ode aan Truus van Lier'. Dit gebeurt tijdens de Truus van Liermiddag 2022 in de aula van het Christelijk Lyceum Zeist.

Truus van Lier. Foto: Het Utrechts Archief, ingekleurd: Jim Terlingen

En op 22 april wordt om 16 uur op de hoek Walsteeg-Willemsplantsoen een standbeeld onhuld, gemaakt door kunstenares Joyce Overheul. 
   

PS. Misschien is er wel een platte reden voor de matige narcissen-aubade van dit jaar: Truus zou deze maand 101 jaar geworden zijn en de aanslag is nu 79 jaar geleden. Niet echt ronde getallen.

PS2. Meer lezen? Informatiebord en struikelsteen op 100e geboortedag Truus van Lier (april 2021) 
  

De Truus-aubade op de oude plek, opname 3 april 2022, begin van de avond. Foto: JT

Zo zag het eruit 'op de oude plek' in april 2018. Foto: Jim Terlingen