Jim Terlingen - Er gaan steeds meer stemmen op om langs de Catharijnesingel een standbeeld te realiseren voor de Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier (1921-1943). Vandaag publiceerde de Telegraaf erover en ook NPO Radio 1 gaf er aandacht aan.

Wie is Truus?

Twee-en-twintig jaar is de kleine half-joodse rechtenstudente Truus van Lier als zij - lid van studentenverzetsgroep CS6 - op vrijdag 3 september 1943 in haar eentje de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie (de officiële naam is dan 'politiepresident') G.J. Kerlen doodschiet. Dat gebeurt op het fietspad voor de Walsteeg - vlakbij het Willemsplantsoen, waar Kerlen woont.

Opvallend, het precieze adres van Kerlen (Willemsplantsoen 8) wordt in publicaties tot nu nergens vermeld. Het is een beladen stukje Utrecht, want ook vooraanstaande NSB-procureur-generaal Robert van Genechten (1895–1945) woont er een tijd (op nummer 10).

Van Lier weet na de geslaagde aanslag op de fiets te ontkomen, maar door verraad in eigen gelederen komt zij enkele weken later toch in handen van de Duitsers. Nog in hetzelfde jaar sterft Truus van Lier in een concentratiekamp voor een Duits vuurpeloton.

Deze geschiedenis wordt ieder jaar opnieuw verteld als langs de Catharijnesingel de narcissen weer opkomen. 

Narcissen

Dit verhaal begint in 2004 als buurtbewoner Tommie Hendriks vlakbij wat nu hotel Karel V is boerenkrokussen plant in de vorm van de letters TRUUS. Hij maakt er een pijl van aronskelken bij die gericht is op de plek waar de aanslag plaatsvond.

Een misschien niet zo relevant detail, maar het is toch bijzonder: Tommies moeder heette ook Truus. Het is maar even verteld.

Verder met de bloemen. Omdat de letters op de eerste plek niet goed opvallen en omdat de krokussen zich gauw verspreiden, stapt Hendriks over op narcissen. Hij plant deze op het talud aan de overkant. Sinds 2005 is de bloemenaubade daar elke lente eventjes te zien.

April 2018, het talud langs de Catharijnesingel. Foto: Jim Terlingen

Frank van Munnik is sinds mei 2018 de beheerder van de narcissen. Hij houdt deze site bij over Truus van Lier.

Heel erg mooi werk van Tommie en Frank.

Standbeeld

Op 22 april 2021, bij de 100e geboortedag van Truus, moet vlakbij de plek van de aanslag een blijvend gedenkteken voor haar komen, vinden stadsgids Gerrit Huisman van het Gilde en historica Jessica van Geel. De laatste is overigens bezig met een boek over Truus van Lier.

Ik sluit me hier volmondig bij aan.

Zonder veel moeite kun je in onze stad naar het graf lopen van Kerlen. Echt. Op begraafplaats Tolsteeg, niet ver van de jongens die op 7 mei 1945 bij het Rosarium zijn neergeschoten, wordt hij nog steeds herdacht (al is er wel een letter van de grafsteen weg).

Het wordt tijd dat Utrechters naar een plek kunnen waar de echte held van 3 september 1943 wordt geëerd.

Kerlens graf op begraafplaats Tolsteeg, 2020. Foto: Jim Terlingen 

  
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl