Jim Terlingen - Deze week kreeg ik op drie verschillende momenten de vraag "Hoe staat het nu eigenlijk met het Joods Monument?" De timing vind ik opvallend. Want er is precies één jaar verstreken sinds ik op Nieuws030 een open brief schreef aan burgemeester Van Zanen en precies twee jaar geleden dat het namenmonument werd geplaatst bij het Spoorwegmuseum. 

Voor degenen die niet weten wat de mensen met de vraag bedoelen, even een korte samenvatting. Op het monument met namen van joodse mensen uit onze stad die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, staan heel veel fouten. Namen van mensen die de oorlog overleefd hebben, namen van mensen die een natuurlijke dood zijn gestorven, verschrijvingen en ontbrekende gegevens. Minstens een stuk of dertig fouten, waarschijnlijk meer. Echt heel pijnlijk, vind ik.

In maart 2016 (AD/UN) en mei 2016 (Nieuws030) kwam ik in de media naar buiten met een eerste lijst fouten. Op een eigen site hield ik alle gegevens bij. Wat deed de stichting die het monument plaatste? Om kort te zijn: zichzelf opheffen zonder het probleem publiekelijk te erkennen en aan te pakken. Ik kan er nog steeds kwaad om worden – een schande vind ik het. En toen riep ik de burgemeester op om vanuit de gemeente iets te doen.

Dat laatste is dus precies een jaar geleden. Van Zanen nodigde me een paar keer uit om te praten en eind mei 2017 - ik kreeg eerlijk gezegd het idee dat hij het erg graag over de herdenkingsdagen heen tilde - nam hij een besluit: er komt een onderzoek naar alle namen op het monument. De uitkomsten ervan zullen worden gepubliceerd op de officiële website van het monument. En bij het monument komt een bordje met een verwijzing naar de correcte informatie op de website.

Ik ben/was daar tevreden mee, omdat de gemeente Utrecht hiermee aangeeft dat zij het belangrijk vindt dat de informatie op het monument klopt. Dat zie ik als een uiting van respect voor de slachtoffers. Het blijft wel vreemd dat het 14 maanden heeft moeten duren voordat het zover was.

Maar goed. Nu - het is nog eens vijf maanden later - krijg ik dus vragen als "Hoe staat het met het Joods Monument?"

Het antwoord dat ik kan geven, heeft twee kanten. De eerste is wat hard. Want uiterlijk is er nog niets veranderd. Ze staan er nog allemaal, de fouten. Verder is de website nog onveranderd. En ook het bordje is er nog niet.

De andere kant is dat ik oprecht geloof dat de ambtenaar die het project nu onder zijn hoede heeft, goed bezig is. Ik heb een open lijn met hem (ja, een man) en ik heb beloofd dat ik eerst even bel voordat ik uit ongeduld en boosheid weer stukken wil schrijven in media. Binnenkort licht hij me weer verder in.

Geduld, dus.

Maar... over zes-en-een-halve maand gaat Nederland weer in de mei-dagen-stand en zal de oorlogstijd weer vooraan in ons bewustzijn komen. Dan moet het toch allemaal wel geregeld kunnen zijn met het Utrechtse monument? Zucht, ik hoop het echt.


Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl