Door Hans van Echtelt 

Een vraag aan collega Ad van Liempt om een sfeerstukje te schrijven over FC Utrecht-RKC, leverde het volgende antwoord op: ‘Sfeerstukje? Er was helemaal geen sfeer in het stadion’. Dus geen stuk van hem.

Ad was zondagmiddag de ‘gelukkige’ die mocht aanschuiven op een vrijwel leeg Vak P, omdat hij tot de zogenaamde ‘witte supporters’ behoorde. Omdat ik zelf tot de rode groep behoor, moest ik zondag thuisblijven om FC Utrecht vanuit de huiskamer te bekijken.

En in mijn huiskamer was wel voldoende sfeer. Naast het tv-toestel stonden wat FC-attributen gedeponeerd en vooraf naar de voorbeschouwing geluisterd via Radio Utrecht om in de stemming te komen. En natuurlijk een cd’tje van Herman Berkien (wat was de documentaire over hem trouwens mooi!) klaargelegd om eventuele doelpunten muzikaal op te luisteren. Kortom: wat mij betreft kon het een sfeervolle voetbalmiddag worden.

Nu maandagavond bekend is gemaakt dat er voorlopig helemaal geen publiek meer bij voetbalwedstrijden aanwezig mag zijn, zullen die FC-attributen nog niet opgeruimd hoeven te worden. Sterker: komende vrijdag is Heerenveen op bezoek in een geheel leeg Galgenwaard en dat is momenteel de nummer drie van de eredivisie. Extra hulpmiddelen zullen dus hard nodig zijn om de volle winst in Utrecht te houden.

Ook is het extra jammer voor de (afwezige) Utrechtse fans dat ze Gyrano Kerk niet kunnen uitzwaaien, wanneer zijn gepland vertrek inderdaad voor 1 oktober (sluiting transferperiode) realiteit wordt. Wat hebben we in de corona-loze periode genoten van zijn verbluffende snelheid, onnavolgbare voorzetten en zo vaak tot mislukken gedoemde soloacties.

Kerk verdient het als geen ander om een mooi afscheid te krijgen maar dat zal in stilte zijn. En dat geldt mogelijke ook voor teamgenoot Sean Klaiber voor wie Ajax zich als serieuze koper heeft gemeld. Gelukkig hebben we de foto’s nog van onze Jeroen Stoops als herinnering…

Foto's Jeroen Stoops