Hans van Echtelt volgt FC Utrecht thuis voor de buis en via Radio M - Ook tegen FC Twente heeft FC Utrecht de vrije val niet kunnen stoppen. Uiteindelijk werd het ver in blessuretijd alsnog 1-1 (96e minuut) maar de povere speelwijze van de thuisclub kwam opnieuw pijnlijk duidelijk aan het licht.

Pas toen de Twentse opponent een half uur met tien man kwam te spelen, ontstond er enige dreiging voor het heiligdom van doelman Lars Unterstall. In het voorgaande deel van de wedstrijd werd de sluitpost geen enkele keer ernstig op de proef gesteld.

In de winterstop moet de technische leiding zich bezinnen over de speelwijze en het ontbreken van automatismen in de ploeg. Alles lijkt te vaak op toeval gebaseerd. En met de komende thuiswedstrijd tegen Ajax in het vooruitzicht op 16 januari zal de selectie van trainer Rene Hake moeten proberen iets van de vroegere vorm te hervinden.

Merkwaardigerwijze is de vrije val al snel begonnen na de sensationele zege bij Ajax. Of zoals aanvoerder Mark van der Maarel het woensdagavond na afloop formuleerde: ,,Misschien is het verwachtingspatroon daarna te hoog geworden, bij ons zelf en bij onze achtereban.’’

Het was woensdagavond de honderdste keer dat FC Utrecht en Twente elkaar bestreden. Het was ook het 100e duel van Simon Gustafson in FC-shirt en opnieuw bleek hij toereikende daadkracht te missen in de huidige ploeg. Zijn wissel was veelzeggend en invaller Othman Boussaid liet in een korte invalbeurt zijn hoeveel energie je aan de dag moet leggen om het de tegenstander moeilijk te maken. Hij legde dan ook de basis voor de niet meer verwachte 1-1 en dat was zeker geen toeval.

Om de laatste bijdrage voor de winterstop dan toch een positieve afronding te geven, moet nog gemeld worden dat FC Utrecht de enige eredivisieclub is die in deze eerste seizoenhelft thuis ongeslagen is gebleven. Dat gebeurde ondanks het feit dat er enkele duels zonder de verbale steun van de Bunnik-Side gespeeld moest worden. Maar met name in uitwedstrijden was er na een vliegende start sprake van een vrije val die de ploeg deed duikelen op de ranglijst. Ajax thuis lijkt begin januari een mooie gelegenheid om de ommekeer te bewerkstelligen.

Van der Hoorn en Paes blijken kansloos: De 0-1 van oud FC Utrecht-speler Van Wolfswinkel is onderweg. Foto-verslag: Jeroen Stoops

Leeg, sfeerloos en koud...

Mahi ontwijkt een Enschedese tackle.

Zagre.

Strijd in het strafschopgebied: Van de Streek in duel met Twente-aanvoerder Pröpper.

Douvikas had iets moois in gedachten. Het leverde helaas de 1-1 niet op.

Diep in blessuretijd ziet Mahi zijn inzet langs doelman Unnerstall gaan: 1-1.

Terwijl trainer Hake toekijkt hoe Mahi en Timber na het laatste fluitsignaal in discussie zijn met scheidsrechter Martens, spreekt het gezicht van aanvoerder Van der Maarel boekdelen; Weer geen drie punten.