Door Hans van Echtelt - Het was een erg mooi gebaar van het Cambuur-publiek. Juist in een wedstrijd waarin de degradatie van hun favorieten definitief werd bezegeld en bij een hopeloze 0-3-achterstand konden de Friese supporters het toch opbrengen om een massaal applaus te laten horen in de richting van Sander van der Streek toen deze FC-speler werd gewisseld.

Ze waren blijkbaar nog niet vergeten hoe hij destijds een belangrijke bijdrage had geleverd aan de successen van Cambuur. En het feit dat Sander uitgerekend op deze dramatische avond tegen zijn oude club de openingsgoal had gescoord, werd hem niet aangerekend.

Zelf vond ik die uiterst sportieve applauswissel het hoogtepunt van een avondje-Leeuwarden waarin FC Utrecht hoegenaamd niets van de Friese degradant had te vrezen. In tegenstelling tot de bloedeloze 0-0 destijds op 13 augustus 2022 kwam de ploeg uit de Domstad nu wel simpel tot scoren. Sander van der Streek opende dus de score, clubtopscorer Tasos Douvikas prikte er twee binnen waardoor hij samen met Sidney van Hooijdonk weer bovenaan de topscorerslijst van de eredivisie staat.

De Griek kan, met kansrijke thuiswedstrijden tegen RKC en Emmen nog voor de boeg, weleens tot nationale topschutter van dit seizoen uitgroeien. De 0-3 in Leeuwarden betekent overigens wel dat FC Utrecht intussen op 37 uitgoals is gekomen hetgeen een record is in de clubgeschiedenis.

Dat er in het stadion van Cambuur ook nog een negatief spreekkoor te horen was en wel aan het adres van voormalige Utrecht-jeugdtrainer Ultee (‘Sjors, Neem je rotzooi mee’) moeten hem en zijn assistent Rob Alflen pijn hebben gedaan. In november nam hij de trainingen over van de zieke hoofdcoach Henk de Jonge die op doktersadvies met onmiddellijke moest stoppen.

Enkele weken eerder had Cambuur thuis nog sensationeel met 3-0 van PSV gewonnen, maar daarna ging het steeds verder bergafwaarts. De laatste zeven duels werd op rij verloren, met de 0-3 tegen FC Utrecht als pijnlijk sluitstuk en de onvermijdelijke degradatie als gevolg.

FC Utrecht kan zich intussen ongestoord voorbereiden op de nacompetitie die in Leeuwarden vrijwel veiliggesteld werd. Dan zullen er zeker wedstrijden komen waarin Sander van der Streek en Tasos Douvikas meer moeite krijgen om tot scoren te komen.