Door Hans van Echtelt - De gedachten gingen deze zondagmiddag terug naar 6 november 2011, toen FC Utrecht de thuiswedstrijd tegen Ajax met maar liefst 6-4 won.

Zo krankzinnig was het dit keer niet maar voor het uitverkochte Galgenwaard was de euforie dit keer mogelijk nog groter. Het ging immers om een ‘degradatieduel’. De verliezer zou onder de streep verdwijnen en uitgerekend tegen ‘aartsvijand’ Ajax zou een overwinning meer dan welkom zijn.

En wat een scoreverloop: via Ryan Flamingo en Mike van der Hoorn een 2-0-voorsprong, toen meteen er achter aan twee treffers van Kristian Hlynsson (2-2) , vervolgens de door Steven Bergwijn benutte penalty (2-3) en toen die miraculeuze apotheose via Jens Toornstra en Oscar Fraulo.

Een 4-3 die past wonderwel in het rijtje van historische overwinningen, zoals die tegen dezelfde opponent twaalf jaar geleden en ook die tegen Celtic op 26 augustus 2010, met liefst 4-0 in de voorronde van de UEFA Cup. En dan vergeten we nog bijna de legendarische 3-3 op 28 mei 2017 waarna de benutte strafschoppen leidden naar Europees voetbal.

Dat laatste is nog heel ver weg voor het huidige FC Utrecht maar de overwinning op Ajax kan mogelijk als ommekeer gelden voor de rest van het tot nu toe zo teleurstellende seizoen. De ‘kelderkraker’ had alles om iedere fanatieke FC Utrecht-fan hartkloppingen te bezorgen maar na het laatste fluitsignaal van Dennis Higler kon het opgelucht juichen toch echt beginnen.

Wie vooraf de opstellingen bekeek van beide teams, kon constateren dat vrijwel alle aankopen van het begin van dit seizoen intussen op de reservebank zijn beland. Dat zei alles over de twijfels in beide kampen voorafgaand aan de wedstrijd van de waarheid. Ron Jans had Oscar Fraulo, Souffian El Karouani, Mats Seuntjes, Isac Lidberg en Ole Romeny buiten de basis gelaten.

Daarentegen hadden Zakaria Labyad, Anthony Descotte en Yannick Leliendal wel zijn vertrouwen gekregen en die laatste honoreerde dat met een perfecte partij en werd dan ook tot terecht tot ‘man of the match’ uitverkoren. Maar eigenlijk gold dat voor het hele elftal dat zich uitermate strijdbaar had getoond en daarmee de gunst van de Bunnik Side en de rest van het volle stadion terugverdiende. En daardoor een aanzet gaf tot een historische overwinning.