Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de gewonnen thuiswedstrijd tegen Excelsior, uitslag 3-1.

Het was een gezellige boel in Galgenwaard gedurende FC Utrecht-Excelsior. Dat kwam allereerst omdat er een vader-zoon-actie door de club was gepropageerd voor dit affiche. Daardoor was de jongste generatie in het hele stadion ruim vertegenwoordigd, ook op Vak P waar twee jongens van elf, Guus uit Houten en Kars uit Emmeloord, ons op deze middag flankeerden.

Maar er was meer. Bij ieder balcontact van vleugelverdediger Mark van der Maarel steeg er een massaal gejuich op uit de hoek van het stadion waar een grote groep van enkele honderden fans zich had verzameld. Blijkbaar spreekt de bescheiden waterdrager van FC Utrecht enorm tot de verbeelding van een gezelschap studenten uit de Domstad, zodat Mark intussen tot een soort cultheld van FC Utrecht is uitgegroeid.

En dan de wedstrijd tussen twee ploegen die tot deze middag precies op dezelfde plaats in het linkerrijtje stonden. Bij de aftrap maakte mijn buurman me al attent op de vernieuwde strategie van FC Utrecht, het zogenaamde Ajax-concept was weer van stal gehaald. Dus vijf verdedigers, drie middenvelder en twee aanvallers die in de Arena de hoofdstedelijke formatie zo kundig hadden geneutraliseerd.

Hoe dan ook, Excelsior wist ook geen raad met FC Utrecht-nieuwe-stijl waarin de rol van vooral Rico Strieder en Yassin Ayoub een erg belangrijke is. Zelfs de absentie van smaakmaker Zakaria Labyad (geschorst) deed geen afbreuk aan het feit dat FC Utrecht vrijwel anderhalf uur domineerde en terecht met 3-1 de overwinning opeiste.

De zege droeg natuurlijk ook bij tot de goede sfeer, zodat tijdens de rust zelfs het fenomeen latje trappen door de junioren van JSV en Geinoord luid werd bejubeld.

Nog iets over de doelpunten. Die van Yassin Ayoub was van een grote schoonheid, zijn trefzekere schot was door analist Gert Kruys al voorspeld. En aanvoerder Willem Jansen gaf weer eens het goed voorbeeld bij een van de talrijke corners die zijn ploeg deze middag mocht nemen, hij kopte feilloos binnen. De openingstreffer van de verder weer onzichtbare Cyriel Dessers ontstond eigenlijk door het storende werk van Gyrano Kerk. Op Vak P zag ik na afloop een bord met de tekst: ‘Cyriel, wanneer je scoort, mag ik dan je shirt’. Het gebaar werd gehonoreerd door Dessers tijdens de ereronde na afloop. Een gebeurtenis, typerend voor het sfeertje op deze middag.