Vak P met verslaggever Hans van Echtelt - Toen in de slotfase van het duel tussen FC Utrecht en FC Groningen luidruchtige spreekkoren richting Rene Hake hoorbaar waren, kon je het scenario al voorspellen. In de loop van dinsdag werd bekend dat de 50-jarige coach op non actief was gesteld en dat het bestuur hem verantwoordelijk stelt voor de matige prestaties in de afgelopen periode. De rest van het seizoen zal assistent Rick Kruys de coaching van het A-team voor zijn rekening nemen.

Het is niet de eerste keer in de 50-jarige historie van FC Utrecht dat een trainer voortijdig zijn biezen moet pakken in Galgenwaard. Het beoogde schokeffect leverde lang niet altijd het beoogde resultaat op, al leidde de wissel van de wacht tussen Cees Loffeld en Ab Fafie destijds wel tot een opmerkelijke opleving. Maar in andere situaties was de paniekmaatregel veelal bedoeld om de achterban tegemoet te komen. Mogelijk zal dat in de huidige situatie ook een rol gespeeld hebben.

Wat valt Hake eigenlijk te verwijten? Afgelopen zondag waren vooral de keuzes die hij maakte in de beginopstelling, niet door iedereen op de tribune begrepen. Zoals het opstellen van Remco Balk die tegen PSV hopeloos had gefaald en het tegen zijn oude club opnieuw mocht proberen. En dat als zijn vervanger Mahi na rust werd ingebracht die er even weinig van terecht bracht als zijn voorganger Balk.  En daarmee is meteen het probleem van Hake benoemd: te veel middelmatige spelers in de selectie die het verschil niet kunnen maken. 

Daar komt ook nog het te grote verwachtingspatroon bij dat te vaak door de leiding van FC Utrecht is uitgesproken. Mogelijk is het halen van de playoffs wel het hoogst haalbare voor deze groep en aan die doelstelling zou Rene Hake zeker voldaan hebben. Dat het elftal beduidend minder is gaan spelen  in de loop van dit seizoen, kan de vroegere trainer van Jong FC Utrecht zeker aangerekend worden. Maar het te vaak binnenhalen van middelmatige voetballers is zeker ook een belangrijke verklaring voor het matige spel en voor de huidige impasse.

Hake langs de lijn bij de wedstrijd tegen FC Groningen. Links achter hem Ricky Kruys. Foto: Jeroen Stoops