Hans van Echtelt volgt FC Utrecht op de voet, hier zijn analyse na de oefenpot tegen AZ (1-0).

Ruim drie jaar geleden stond FC Utrecht-AZ garant voor spanning en sensatie. We schrijven 28 mei 2017 toen de thuisclub een achterstand van 3-0 moest wegwerken om Europees voetbal af te dwingen. Wat me het meest is bijgebleven van die legendarische middag is de wisselwerking tussen publiek en spelers.  En dan met name de vuisten van aanvoerder Willem Jansen rchting de Bunnik Side toen zijn elftal bezig was om een sportief wonder te realiseren.

Op deze zaterdagmiddag stond opnieuw FC Utrecht-AZ op het affiche. Maar nu een steriele pot zonder publiek en uitsluitend geregistreerd door de camera’s van Fox Sport. Ik heb het niet anderhalf uur volgehouden om te kijken, na een niet eens onaardige eerste helft hield ik het voor gezien. Na rust zou FC Utrecht met spelers van het tweede garnituur in het veld komen, onbekende namen als Mamengi, Lonwijk en Pabai mochten hun kunsten vertonen. Niet eens onverdienstelijk zo bleek uit de eindscore, 1-0 dank zij een treffer van Gustafson in de beginfase.

Natuurlijk zal in begin september, wanneer FC Utrecht-AZ  weer op het programmn staat, alles anders zijn. FC Utrecht miste nu vaste waarden als Van de Streek, Van Overeem, Jansen, Troupee en Bergstrom. Maar ook dat zal een wedstrijd worden met een uiterst beperkt aantal toeschouwers, zodat er qua sfeer beduidend minder te genieten zal zijn als destijds in 2017. 

Toch nog opmerkelijk nieuws: de van een langdurige blessure teruggekeerde  doelman Maarten Paes bleek meteen al een betrouwbare vorm te tonen en zal komend seizoen vrijwel zeker weer van toegevoegde waarde zijn voor de ploeg. Onzekere factor is het mogelijke vertrek van zowel Gyrano Kerk als Urby Emanuelson die te kennen hebben gegeven open te staat voor een transfer naar elders.

Terugkijkend op de oefencampagne tot nu toe lijkt FC Utrecht niet verzwakt uit de vakantieperiode gekomen te zijn. Maar hoe wrang is het dat op een zaterdag waarop elders in Europa bekerfinales gespeeld werden, in Galgenwaard een steriel oefenpotje werd gespeeld, uitsluitend om een sportzender te behagen. Logisch dus dat heimwee van mij naar de vuisten van Willem Jansen.

(Het is Nieuws030 niet meer toegestaan om zelf foto's te laten maken bij de thuiswedstrijden van FC Utrecht. Onze fotograaf Jeroen Stoops stond jarenlang langs de lijn, maar is nu volgens FC Utrecht vanwege de Coronabeperkingen niet meer welkom omdat voorkeur wordt gegeven aan fotopersbureaus. Wij betreuren dit besluit van FC Utrecht.)