Vak P met Hans van EchteltHoe belabberd kun je aan een wedstrijd beginnen. Binnen enkele minuten met 0-1 achter via een onnodige penalty, veroorzaakt door doelman Fabian de Keijzer die een slechte uittrap produceerde en daarna een overtreding veroorzaakte.

Door ingrijpen van VAR-arbiter Kevin Blom ging de bal alsnog op de stip en het onheil was geschied.

Dit was het voorteken van een wedstrijd die een parodie op voetbal leek. Bij FC Utrecht was anderhalf uur lang vrijwel alles op toeval gebaseerd zodat een koelbloedig verdedigend FC Groningen simpel overeind bleef en binnen tien minuten via Michael de Leeuw ook nog eens de 0-2 op het scorebord bracht.

Higler maakt duidelijk dat hij het een fopduik vond. De Leeuw is het daar niet mee eens.

Na het bekijken van de beelden geeft Higler een penalty. Terwijl hij De Keijzer vertelt waarom, heeft El Hankouri de bal al op de stip gelegd.

Dat het vlak na rust toch nog 1-2 werd, berustte ook weer op louter toeval. Doelman Peter Leeuwenburgh verkeek zich op een inzet van Bart Ramselaar waarna de bal in de verste hoek caramboleerde. FC Utrecht richtte zich een beetje op maar verder dan enkele kopkansen kwam de ploeg niet. Het wachten was op de knock-out van FC Groningen, die in de b89-ste minuut kwam via Strand Larsen de de Noordelijke formatie in veilige haven bracht. Zelfs acht minuten blessuretijd mochten geen soelaas bieden, een deel van het publiek was toen trouwens al onderweg naar huis.

Bij dat beeld van die weglopende ontgoochelde fans gingen onze gedachten op Vak P uit naar 27 mei 2001 toen het publiek minutenlang dansend en swingend het stadion verliet. Destijds had FC Utrecht dezelfde opponent FC Groningen met liefst 6-0 vermorzeld en daarmee Europees voetbal veiliggesteld. Het was een middag om nooit te vergeten, maar deze kille dag in Galgenwaard mag zo snel mogelijk uit de geschiedenisboeken gestreept worden. De conclusie is simpel: FC Utrecht is het momenteel helemaal kwijt.

Fotoverslag: Jeroen Stoops

Bij de opkomst van de spelers zat de sfeer er nog goed in.

Binnen 10 minuten kan De Keijzer de bal twee keer uit zijn doel halen.