Het nieuws van vandaag: Henk Fraser is weg bij FC Utrecht (zie het bericht op de site van FC Utrecht). Hans van Echtelt, onze trouwe columnist in Vak P, reflecteert daarop:
  

Je schrikt er niet meer van: een trainer die tussentijds Galgenwaard de rug moet toekeren. Als beginnende sportjournalist heb ik al vroegtijdig het ontslag in de krant mogen begeleiden van Thim van der Laan. Ik herinner me in 1968 de spandoeken ‘Van der Laan, go home’ op de wielerbaan in het oude stadion, het was een soort volksgericht.

Zijn voortijdig vertrek bij DOS was er een in een lange reeks in Galgenwaard, bij FC Utrecht werd de traditie namelijk ononderbroken voortgezet. Het ontslag van de toenmalige trainer Cees Loffeld was waarschijnlijk de meest pijnlijke, omdat hij via het programma ‘Barend en Van Dorp’ live op de hoogte werd gebracht van deze beslissing. En zo ging het gewoon voort: Jan Rab, Ab Fafie, Simon Kistemaker, Leo van Veen, Wim van Hanegem, John van den Brom en Rene Hake. En dan zal ik er nog wel eentje overslaan.

Duidelijk is dat Galgenwaard geen gezond klimaat is voor trainers. De nadelen van een volksclub zijn, dat opportunisme hoogtij viert. In vrijwel alle gevallen leverden de paniekmaatregelen niet het gewenste schokeffect op en dat zal na het vertrek van Henk Fraser ook niet het geval zijn.

Henk Fraser toen hij nog bij Vitesse coachte (foto: Wikipedia)

Dat uitgerekend hij via de achterdeur zal vertrekken wegens ’grensoverschrijdend gedrag’, roept bij mij de nodige vraagtekens op. Ik heb vaak genoeg vechtpartijtjes op een training meegemaakt waarbij spelers fysiek hardhandig tot de orde geroepen moesten worden. Er kwam nooit een berichtje over in de krant, het hoorde er allemaal gewoon bij. Er waren destijds nog geen sociale media die alles meteen wereldkundig maakten.

Volgens de doorgesijpelde berichten, zou het merendeel van de selectie het vonnis over de hoofdcoach hebben voltrokken. Een club die de oren laat hangen naar de spelersgroep, begeeft zich volgend mij altijd op een hellend vlak. In een veel te grote selectie zoals FC Utrecht die momenteel onder contract heeft, bestaat het merendeel uit spelers die bij deze trainer niet aan de bak komen.

Logisch dat die ontevreden groep liever een nieuwe coach voor de groep ziet staat, zodat de kansen op een basisplek daarmee beduidend verbeteren. Henk Fraser meldde voor het vertrek naar het Spaanse trainingskamp dat hij daar ‘zijn persoonlijke relatie met de spelersgroep wilde intensiveren en verbeteren’. We kunnen vaststellen dat er van dat mooie voornemen niets terecht is gekomen….