Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de thuiswedstrijd tegen Heracles, uitslag: 1-1.

De ontgoocheling was groot zondagmiddag in Galgenwaard, toen Heracles Almelo in blessuretijd de gelijkmaker achter invaller-doelman Nick Marsman kegelde. Hoe zuur was het dat twee dure punten vergooid werden in een wedstrijd die de volle winst had moeten opleveren. Na de meevaller in Venlo kwam nu een anticlimax, want bij een zege zou de kloof richting de vierde plek weer een stukje minder groot geworden zijn.

Wat een showmiddag had moeten worden voor Zakaria Labyad en misschien Yassin Ayoub, werd een demonstratie van onmacht bij beiden, hoewel Ayoub nog wel de openingstreffer achter Bram Castro kopte. Daarna verzuimde FC Utrecht doorlopend om de marge tot 2-0 te vergroten waardoor een aloude voetbalwet van toepassing werd: wanneer je zelf niet scoort, valt de bal veelal goed aan de andere kant. Zo geschiedde ook.

Doelman Marsman staat er, met de bal in zijn doel, verslagen bij. 1-1. Foto: Jeroen Stoops

Gedane zaken nemen geen keer, maar misschien kunnen enige lessen getrokken worden voordat zaterdagavond het bezoek aan NAC wacht. De oude ploeg van Cyriel Dessers, die als invaller een ongeïnspireerde indruk maakte en blijkbaar gefrustreerd rondloopt binnen de selectie. Hij verving in de slotfase de overijverige maar aan de bal soms onhandige Gyrano Kerk die misschien beter in de wedstrijd had kunnen blijven om de ontstane ruimte te benutten.

Want in de fase dat Heracles aandrong voor de gelijkmaker, deden zich tal van counterkansen voor die met name aan de uiterst teleurstellende Labyad niet waren besteed. Is hij al in gedachten bij een nieuwe werkgever, zo vroegen trouwe volgers op Vak P zich tijdens deze middag af? Hoe dan ook, wij hadden ons een andere voorstelling voorgesteld van de man die mogelijk voor het laatst in Galgenwaard te zien was.

Leeuwin, Janssen, Strieder en Van de Streek hebben wel eens vrolijker gekeken. Foto: Jeroen Stoops

De matige voorstelling tegen Heracles doet niets af aan het feit dat FC Utrecht bezig is aan een uiterst succesvol jaar 2017. De ploeg is bezig allerlei records te breken en daarvoor verdienen trainer Ten Hag en zijn manschappen hulde. Voor hen zou het dan ook een verdiende afsluiting zijn wanneer zaterdagavond bij NAC winst wordt geboekt waarmee revanche wordt genomen op het teleurstellende 2-2 gelijkspel dat de ploeg van Stijn Vreven op 29 oktober afdwong. Wat is er mooier om in een sfeervol avondje-Breda te laten zien dat FC Utrecht mogelijk op weg is naar de vierde plek...?

Vooraf ging iedereen er goed voor zitten. Foto: Jeroen Stoops

Kerk ziet dat Wuytens de bal weg kopt.

Trainer Ten Hag geeft, als er een blessurebehandeling gaande is, Ayoub tactische aanwijzingen.

Labyad in de mangel bij twee Heracliden.

Klaiber.

Van der Streek en invaller Jakubiak.