Sportjournalist Hans van Echtelt schrijft in Vak P over de capriolen bij FC Utrecht, dit keer over het gelijkspel bij Groningen. Uitslag: 1-1.


Er leek weinig aan de hand in de rust van FC Groningen-FC Utrecht. De bezoekers waren heer en meester in de Euroborg, alleen was de marge van 0-1 veel te mager gelet op het spelbeeld. De fraaie treffer van Sander van der Streek na goed voorbereidend werk van Gyrano Kerk was een beloning voor het goede spel tot dan toe waarover Dick Advocaat ‘uiterst tevreden was’. Zoals de coach na afloop ook opmerkte, had hij ‘een prima gevoel aan de eerste en een slecht gevoel aan de tweede helft overgehouden’.

Het kantelpunt was de door FC Utrecht fel betwiste rode kaart voor Simon Gustafson, waardoor de thuisclub ineens bloed rook en aanzette voor een verwoed wanhoopsoffensief. Dat leverde prompt de 1-1 op, FC Utrecht liet de opponent dus weer eens ontsnappen. Of zoals aanvoerder Willem Jansen het na afloop verwoordde: ,,We zijn lange tijd de bovenliggende partij en dan krijgt Groningen de kans om in de wedstrijd terug te komen. Die rode kaart was in mijn ogen onvoorstelbaar, Gustafson raakt de tegenstander niet eens maar Bas Nijhuis weigerde om de VAR te raadplegen.’’

De aanvoerder van FC Utrecht stond niet alleen in die mening. Ook Dick Advocaat moest zich ma afloop verbaal beheersen om kritiek achterwege te laten. Maar de Kleine Generaal kon er niet om heen dat zijn ploeg na rust mat uit de kleedkamer kwam en daardoor de dreiging over zichzelf afriep. ,,Ik ben nu tien dagen met de groep bezig en zie steeds meer progressie, langzamerhand staat er het elftal dat ik voor ogen heb.’’ Komende vrijdag staat er vanaf 20 uur een nieuwe sleutelwedstrijd op het programma, dan komt NAC naar de Galgenwaard. Ook een ploeg in nood, en aan FC Utrecht de taak om de opponent uit Breda niet te laten ontsnappen.