Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt. 

Vandaag, 30 maart, is Igor Gluscevic jarig: hij is 47 geworden. Igor wie? Dat zullen tal van sportliefhebbers zich afvragen. Maar niet de echte FC Utrecht-fans en ook zeker wij van Vak P niet. Want de Montenegrijn heeft in de betrekkelijk korte periode dat hij in Galgenwaard speelde, een onuitwisbare indruk nagelaten. En zeker in twee bekerfinales die de club speelde in 2002 en 2003.

In die eerste finale was FC Utrecht minder dan een halve minuut verwijderd van eindelijk weer een bekerzege sinds 1985 (winnende goal John van Loen tegen Helmond Sport). Maar in 2002 scoorde Gluscevic twee treffers waardoor een 0-1-achterstand tegen Ajax werd omgezet in een 2-1-voorsprong. Juist toen scheidsrechter Rene Temmink de fluit naar zijn mond wilde brengen om het eindsignaal te geven, maakte Wamberto de mogelijk meest omstreden goal uit de historie van de KNVB-beker. ,,Zeker twee meter buitenspel’’, zuchtte na afloop de man die eigenlijk matchwinnaar had moeten zijn.

Hoe zoet was de sportieve revanche van dezelfde Gluscevic een jaar later toen FC Utrecht het in de hol van de leeuw moest opnemen tegen Feyenoord.  In de uitverkochte Kuip verpletterde FC Utrecht de ‘thuisclub’ met liefst 4-1 en opnieuw scoorde Gluscevic twee keer. Dit keer was het meer dan voldoende voor het behalen van de KNVB-beker. En voor wie was dat mooier dan voor de vandaag jarige Gluscevic  die in de competitie vijftig keer scoorde voor de club waar hij naar eigen zeggen ‘’de mooiste tijd uit zijn voetballoopbaan mocht meemaken.’’

Daarom was het ook extra jammer dat de KNVB vorig jaar geen groen licht wilde geven voor de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord. De fans waren al van plan om Gluscevic als eregast uit te nodigen in het stadion waar hij de meest verdrietige en ook mooiste momenten uit zijn loopbaan meemaakte. Het feit dat de voetbalbond dit jaar de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse wel doorgang laat vinden, maakt het voor de FC-supporters extra onverteerbaar. Nu moeten ze het doen met de herinnering aan de memorabele eindstrijd waarin Jean Paul de Jong, Dirk Kuyt en vooral Igor scoorden.