Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt.

Een opvallend nieuwtje van de burelen in Galgenwaard: Mark van der Maarel tekent voor liefst twee seizoenen bij. De 31-jarige vleugelverdediger had dit seizoen zijn vaste stek in de FC-defensie zelfs verspeeld aan de nieuwe aankoop Hidde ter Avest die van Udinese overkwam. Desondanks kwam technisch directeur Jordy Zuidam gisteren met deze voor vriend en vijand opmerkelijke verklaring. En hij trok er een gezicht bij alsof het voor FC Utrecht om een wereldaankoop ging.

Want laten we wel zijn: Mark is een van de minst getalenteerde spelers in de selectie van FC Utrecht. Ook op Vak P hebben we elkaar geregeld verbaasd aangekeken wanneer we zijn naam weer op het opstellingsformulier zagen staan. Maar keken we om ons heen, zagen we wel enthousiaste reacties wanneer zijn naam door de luidsprekers klonk. Het bleek steeds weer dat zijn gunfactor beduidend hoger ligt dan bij tal van zogenaamde vedetten uit het elftal. 

Mark is dus niet weg te denken uit Galgenwaard, zo is in de statistieken te lezen. Hij behoort met Robert Zwinkels (ADO) en Bram van Polen (PEC Zwolle) tot de meest clubtrouwe spelers uit de eredivisie. Intussen heeft hij zijn 250e eredivisiewedstrijd achter de rug en dat mag indrukwekkend heten in een periode waarin spelers het begrip clubtrouw ver achter zich hebben gelaten. Mark van der Maarel piekert er dan ook niet over om Galgenwaard de rug toe te keren. ,,Ik heb hier hoogte- en dieptepunten mogen meemaken en ben vergroeid met deze club waarmee ik nog twee mooie jaren hoop te beleven.’’

Het is dan ook geen wonder dat ook clubeigenaar Frans ‘wegloopt’ met deze speler, getuige de keren dat we beiden in een innige omarming hebben gezien. Bovendien heeft Van der Maarel het voor elkaar gekregen om een hele groep studenten verbaal in het geweer te krijgen die bij thuiswedstrijden anderhalf uur lang zijn naam scanderen. Mark:,,Het is voor hen en voor mij een horrorbeeld dat er geen publiek mag komen naar de thuiswedstrijden. Ik hoop zo gauw mogelijk mee te maken dat gauw weer het stadion vol zit om ons alsnog naar Europees voetbal te schreeuwen’’.

En misschien was het beeld uit Tilburg van afgelopen vrijdagavond het meest illustratief. Toen de ‘Parel van FC Utrecht’ met zowaar een technisch perfecte actie de zesde treffer voor FC Utrecht op zijn naam bracht. Het werd daarmee 0-6 maar zijn medespelers stormden op Van der Maarel af alsof hij zojuist de winnende had gescoord. Over gunfactor gesproken. Dat beeld zagen we ook al terug na zijn gelijkmaker in De Kuip tegen Feyenoord. Hij speelde daar eind november zijn 250e wedstrijd in dienst van de club en had dat jubileum niet mooier kunnen bekronen.