Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt.

Aanvankelijk leek het scenario van dit seizoen zich tegen VVV weer te gaan voltrekken in Galgenwaard. Tal van scoringskansen maar geen goals. Intussen staat FC Utrecht in de eredivisie bovenaan de lijst van doelrijpe maar niet benutte mogelijkheden. Zelfs een strafschop leek voor rust niet besteed aan de thuisclub. Adam Maher die tegen PEC Zwolle zijn penalty weinig overtuigend had benut, zag zijn inzet nu gekeerd door doelman Kirschbaum.

Trainer Rene Hake kon het na rust niet langer aanzien en stuurde zo maar drie wisselspelers het veld in. En zie, de wedstrijd kantelde en de vervangers Mahi en Ramselaar brachten de bevrijdende 3-1 op het scorebord. Na afloop weigerde de FC-coach te spreken over 'gouden wissels' met zijn spreekwoordelijke bescheidenheid. "Ik wist dat die jongens iets extra kunnen brengen omdat ze in het verleden ook in de basisopstelling hebben gestaan."

Bescheidenheid, het hoort ook bij Mahi en Ramselaar. De laatste vindt zelf dat hij in de basis hoort maar gaat daar 'geen toestanden over maken’. Hij wil zijn voeten laten spreken en houdt het daarbij. Mahi vindt "alleen het teambelang moet tellen en dat mijn doelpunten daarbij helpen, is minder van belang." Het klinkt totaal anders dan de reacties van de met veel tamtam binnengehaalde Dalmau die weer niet imponeerde en alleen verongelijkt lijkt bij een wissel. Wij van Vak P hebben het eigenlijk al een beetje gehad met deze aankoop.

Na de zege op VVV kan FC Utrecht zich blijven richten op een plek die recht geeft op de nacompetitie. De ploeg van Hake heeft een imposante ongeslagen serie achter de rug die komende vrijdag in Tilburg geprolongeerd kan worden via winst bij Willem 2. Maar het zou bij de ‘bescheidenheid’ van de ploeg passen wanneer weer eens therapeutische hulp wordt geboden aan een club in nood. Gelukkig heeft trainer Hake voldoende wisselspelers ter beschikking om een wedstrijdbeeld te doen kantelen. Dat is de les van FC Utrecht-VVV!