Door Ton de Ruiter 

Het moet de wedstrijd FC Amsterdam-AZ zijn geweest, 17 oktober 1976. Peter Gans is scheidsrechter. In dat duel moet Willem van Hanegem de arbiter toegevoegd hebben. ,,Gans, ik vreet je op met de Kerst.’ Volgens anderen zegt hij: ,,Gans, ik zie je met de Kerst aan tafel’’ en volgens weer anderen: ,,Gans, jij haalt de Kerst niet.’’

Willem van Hanegem zelf haalt in 2008 de Kerst niet bij FC Utrecht. Het lot van de voetbaltrainer treft ook de begaafde middenvelder van weleer. Na het ontslag van zijn assistenten in oktober noemt hij geldschieter Frans van Seumeren in december ‘een duikboot zonder verstand van voetbal’. Het is de druppel, onmiddellijk ontslag volgt.

Haalt hij de Kerst? Vanaf het moment dat de bal in augustus aan het rollen wordt gebracht is die vraag in het voetbal actueel.

In de historie van FC Utrecht is Willem van Hanegem niet de enige hoofdtrainer die de Kerst niet haalt. Cees Loffeld, Ab Fafié, Simon Kistemaker, Ronald Spelbos, Erwin Koeman Jean Paul de Jong, John van den Brom, Henk Fräser en nu ook Michael Silberbauer delen zijn lot. Tien trainers op een totaal van 26.   

Cees Loffeld debuteert in 1989 in het betaalde voetbal met een plek net boven de streep (14e). In zijn tweede jaar als hoofdtrainer wordt hij oktober 1990 vanwege tegenvallende resultaten weggestuurd.

Ab Fafié wordt zijn opvolger. Onder zijn leiding incasseert de defensie  in het eerste jaar slechts 29 tegentreffers, blijft de ploeg 13 wedstrijden zonder nederlaag en bereikt de vierde plaats in de eindstand. In het jaar van zijn ontslag (1993) pruimen de supporters het defensieve voetbal niet meer en zitten uit protest te schaken op de tribune. In september valt het doek voor de sympathieke Rotterdammers.         

Simon Kistemaker is mateloos populair bij het fanatieke deel van de supporters maar niet in de bestuurskamer. Als de resultaten achterblijven slaat de leiding toe. Na 18 wedstrijden heeft FC Utrecht twee keer gewonnen en vijf keer gelijk gespeeld. Het ontslag wordt hem op 22 december meegedeeld. De klap komt bij Kistemaker hard aan. Het is zijn eerste ontslag in 30 jaar als trainer. De spelers  dreigen met staking, het blijft bij dreigen.

Als de bij Vitesse weggestuurde Ronald Spelbos in februari 1996 zijn afkoopsom heeft ontvangen wordt hij de nieuwe trainer. Hij maakt het seizoen af en is daarna een competitie volledig in dienst. In zijn derde seizoen stopt de Veenendaler oktober 1997 als hij de selectie niet aan het voetballen krijgt.   

Erwin Koeman tekent 1 juli 2011 een contract voor een jaar. Liefst zes basisspelers zijn vertrokken: Vorm, Cornelisse, Silberbauer, Strootman, Van Wolfswinkel en Mertens. De zwaar geblesseerde Mihay Nesu is de zevende afwezige. Na negen wedstrijden en uitschakeling in de beker neemt Koeman op 18 oktober zelf ontslag. Niet de magere prestaties maar de gebrekkige trainingsfaciliteiten voert de trainer aan als reden voor zijn vertrek.

Jean Paul de Jong presteert goed na het vertrek van Ten Hag maar wordt in het nieuwe seizoen na 4 wedstrijden op 4 september 2018 weggestuurd. Bij zijn aanstelling waren er al twijfels binnen de spelersgroep. In juli wordt een functiewijziging doorgevoerd waarin De Jong de rol van manager krijgt. Het werkt niet en de onvrede blijft.

John van den Brom dient zijn contract niet uit. Op 7 november 2020 vertrekt hij voor een afkoopsom naar RC Genk. Hij is de leiding voor, in de directiekamer is zijn ontslag al onderwerp van gesprek geweest.

Henk Fraser tekent in 2022 een contract voor drie jaar. Na 14 wedstrijden eindigt de overeenkomst. Op de training op 14 december grijpt Fraser speler Younes bij de keel. Grensoverschrijdend gedrag volgens de leiding van de club en dat wordt gedeeld door de hoofdtrainer zelf.  

Michael Silberbauer is nummer tien. De club ontslaat de trainer na drie wedstrijden, nul punten en nul doelpunten voor. Een trainer met naam en faam en ruggengraat had zelf ontslag genomen. Van de 55 doelpunten vorig seizoen in de competitie werden 42 doelpunten gemaakt door spelers die hij niet meer tot zijn beschikking heeft. De nieuwe aanvallers Azarkan, Lidberg, Rommeny en Seuntjens kwamen tot 25 treffers.