Zijn stijfselkissie stond zowat onder de Domtoren en hij groeide op met een dagelijkse gang naar het Domplein omdat daar z'n school was. Een expositie over de Domtoren, ja dat vindt Renger de Bruin (60), conservator stadsgeschiedenis van het Centraal Museum, dan wel prachtig.

Vanaf afgelopen zaterdag is de expositie 'Trots van de stad, de Utrechtse Domtoren' te zien in het Centraal Museum. Als De Bruin een kijkje geeft is hij niet meer te stoppen; data en feiten over de Domtoren, de voorlopers ervan, de bouw zelf en de renovaties, hij schudt het allemaal uit z'n mouw. Die toren is ook zijn trots, dat moge duidelijk zijn.

En die trots is er altijd geweest in Utrecht, legt De Bruin uit. "De Domtoren was bedoeld als symbool van de stad, een landmark. De toren en de kerk waren er om een vuist te maken, onze macht te tonen tegen de graven en hertogen in Holland en Gelderland die Utrecht probeerden in te lijven. Die toren was onze trots en het beeld van onafhankelijkheid."

Uitgangspunt voor de expositie is het drie kilo zware boek over de Domtoren dat vorig jaar uitkwam, met een van de schrijvers daarvan, René de Kam, stelde De Bruin de expositie samen. Maar ook veel anderen zijn bij de expositie betrokken zoals historicus Frans Kipp en vormgever Daan Claessen die een indrukwekkende 3D-film heeft gemaakt waardoor het lijkt dat de bezoeker aan de expositie het middeleeuwse Utrecht binnenloopt.

"Ook ik ben er een die als hij terugkomt van een vakantie of reis eerst even de Domtoren moet zien. Utrechters zijn altijd trots geweest op hun icoon. Toen in de 19e eeuw de toren er heel slecht bij stond en er zelfs stemmen opgingen om hem dan maar te slopen, kwam daar meteen verzet tegen. Burgemeester Van Asch van Wijck heeft zich toen heel erg er voor ingezet de toren te behouden."

Hoe emotioneel Utrechters betrokken zijn bij hun Domtoren kunnen ze op de expositie laten zien. "We hebben een wand vrijgehouden waar bezoekers hun reacties kwijt kunnen over wat ze bindt met die toren. Ik ben heel benieuwd wat dat oplevert."