Door Mareijn de Wit - De 20e editie van het Utrechtse Bockbierfestival ging vrijdag van start op het Ledig Erf. Tot en met zondagavond kunnen bierkenners en liefhebbers hier proeven van 25 verschillende soorten speciaal bieren.

Het was een uitstekend begin van de eerste dag voor de bockbierfestivalgangers. Rond half 6 was het Ledig Erf al goed gevuld met bierliefhebbers die hun smaakpapillen gingen testen. Onder het genot van live muziek en lekkernijen waren honderden Utrechters tezamen om te proeven van het bruine goud.

De keuze was groot. Verspreid over het Ledig Erf waren biertaps opgesteld met ieder een ander soort bier op de tap. Met een strippenkaart konden de fijnproevers de verschillende bieren, van verschillende brouwerijen, proeven en beoordelen. Uiteindelijk zal zondagavond de winnaar van het beste bockbier 2014 bekend worden gemaakt uit de beoordeling van de bezoekers.

Maximus

Een van de brouwerijen die meestrijd om deze titel is bierbrouwerij Maximus. Hun bier Brutus werd in 2011 uitgeroepen tot meest gewaardeerde biertje van de provincie. Ewald Visser, eigenaar van Maximus, vindt dat bockbieren moeten blijven verrassen. “De smaak die je met speciaal bier creëert moet continu speciaal zijn. Deze bieren drink je niet om snel dronken te worden. Nee, deze bieren drink je omdat ze bij het vijfde glas nog steeds bijzonder zijn. Je moet de smaak en de verschillende ingrediënten blijven proeven.” Dit jaar strijdt zijn brouwerij mee om de titel met het biertje Bock 7.

Grote drukte op het Ledig Erf. Foto: M. de Wit

Natuurlijk is niet iedereen op het festival een fijnproever. Zo waren er ook genoeg bezoekers van buiten Utrecht aanwezig, waaronder Arie-Jan van Tilborg. Hij kwam vrijdagavond speciaal vanuit Rotterdam naar Utrecht om het festival een keer mee te maken. “Ik had al een paar keer van dit Bockbierfestival gehoord  maar heb nooit de tijd gehad om te komen. Zelf ben ik helemaal geen echte drinker van bockbieren maar vanwege alle sfeervolle verhalen die ik van vrienden hoorden wilde ik het toch een keer meemaken. En het bevalt uitstekend. Er hangt een goede vriendelijke sfeer en de biertjes smaken uitstekend.”

Hij wordt aangevuld door Jeroen Tuit: “Dit festival is ook een soort afsluiting van de zomer. We gaan nu wat donkere maanden in en daarbij hoort wat zwaarder bier. Dit is dan natuurlijk de meest ideale manier op de herfst in te wijden. De combinatie van bockbiertjes en de gezelligheid met vrienden maakt het festival wederom een succes.”