Door Jim Terlingen - In het Griftpark wordt de laatste hand gelegd aan het monument van Vlucht en Verzet dat op vrijdag 30 juni wordt onthuld. Het is gemaakt door kunstenaar Patricia Kaersenhout.

Op zaterdag 1 juli 2023 is het 150/160 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft, hetgeen dan in het Griftpark wordt herdacht én gevierd tijdens Keti Koti.

Waarom trouwens de omschrijving '150/160'?
Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden, toen nog koloniën van het Nederlands Koninkrijk. Een groot deel van de tot slaaf gemaakten moest hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken. Dit gebeurde onder staatstoezicht en was om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders. Daarom stopte de slavernij voor velen in het toenmalige Koninkrijk pas echt in 1873.

  

Gedicht
Fred Penninga, lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde, maakte een gedicht ter gelegenheid van de onthulling van het Slavernijmonument. Het gedicht heet 'Medemensen'. We mogen het hier publiceren.
   

MEDEMENSEN

De geschiedenis herschrijven, dat is één.
Stop met recht te praten wat zó krom is
laat helden publiekelijk hun glans verliezen.
Erken dat er gestolen rijkdom rond de Dom is.

De geschiedenis gedenken, dat is twee.
Zodat de herinnering aan onrecht,
onderdrukking en slavernij niet wegzakt.
Luister als iemand de keiharde waarheid zegt.

De geschiedenis heeft toekomst, dat is drie.
Leer over vluchten en verzet, hoe dat was
en nog steeds is en dus verandering eist!
Slaafgemaakten? Medemensen, helder als glas.

  
Monument
De website van de gemeente geeft uitgebreide informatie over hoe het monument van Vlucht en Verzet eruit komt te zien:

Het monument is van zwart beton en komt achter de heuvel bij het water. Het heeft de vorm van een driehoek. Die driehoek verwijst naar de driehoekshandel tussen Europa, Afrika en Amerika. Op het monument komen 3 stalen zuilen met daarbovenop messing ‘flying africans’. Dit zijn figuren uit een Afrikaanse legende die aan slavernij ontsnapten door een magische tocht terug over de oceaan. Aan de zijkant zitten inhammen waar men in kan liggen. Deze zijn precies zo groot als de ruimte die tot slaaf gemaakten hadden op de schepen. Bezoekers kunnen via een QR-code op het monument luisteren naar verhalen over vlucht en verzet.

Op de heuvel komt een vierde stalen zuil met een flying african. In de zuil komt licht. Deze vervangt de lantarenpaal die er nu staat. Er komt ook licht in de betonnen rand. Elke dag straalt de heuvel een half uur paars licht. Dit zorgt voor een magisch moment waarbij u stil kunt staan bij ons slavernijverleden en de doorwerking daarvan.

 
Verzet
Omwonenden van het Griftpark hebben zich tot begin dit jaar verzet tegen de locatiekeuze voor het monument binnen het park. Ze vonden dat de gemeente met haar keuze voorbij ging aan de historie en de ziel van het Griftpark. Er kwamen vragen in de gemeenteraad, maar dit heeft het college niet op andere gedachten gebracht.

Dat de heuvel met de vierde zuil 'verboden gebied' zal worden voor parkbezoekers is trouwens niet met de omwonenden besproken. Daarom nemen ze aan dat dit bordje van tijdelijke aard is...