De beschermengel waakt weer over Utrecht, voorspoedige tijden breken aan. Vrijdagmiddag werd het beeld dat vroeger toebehoorde aan het gebouw De Utrecht onder toeziend oog van wethouder Geldof en muziekpaleisarchitect Hertzberger onthuld.

Al eerder schreef Nieuws030 over de Schele Maagd en de nieuwe plek die het beeldhouwwerk heeft gekregen op een bordes van TivoliVredenburg aan de kant van het Vredenburgplein. Wijkraadsleden Binnenstad Corrie Huiding en Hans Dortmond hadden daar om gevraagd nadat het beeld vorig jaar ergens veertig meter hoog in een nis van het nieuwe muziekpaleis was geplaatst. Daar kon je het nauwelijks zien.

De engel kijkt over de stad richting Domtoren. Foto: Ton van den Berg

Nu staat het op het bordes en kijkt richting binnenstad en Domtoren. Rene de Kam, die tien jaar geleden een boek over verzekeringskantoor De Utrecht schreef, zei bij de onthulling dat het verzekeringsbedrijf in de engel een symbool had dat goed was voor het verkopen van verzekeringen; ze is dan ook vaak op posters uit eind negentiende eeuw te zien. Toen begin 20e eeuw De Utrecht een kantoor liet bouwen op het Leidseveer kwam er ook een beeld van een engel.

Rene de Kam en een poster van verzekeringsbedrijf De Utrecht. Foto: Ton van den Berg

"De engel is onze beschermengel geworden", zei De Kam die er op wees dat de stad vrij ongeschonden door de wereldoorlogen heen is gekomen. Alleen het geweld van bouwer Bredero in de jaren zestig, toen de plannen van Hoog Catharijne werden bedacht, kon de engel niet tegenhouden, integendeel: het art-nouveau-gebouw De Utrecht ging ondanks protesten plat, maar de engel bleef bewaard.

Het moeten volgens De Kam weer mooie tijden worden voor Utrecht nu de engel, die ook wel de Schele Maagd wordt genoemd omdat ze wat loensend zou kijken, weer op een prominente plek staat.