Door Loekie Suijkerbuijk - Met de rode loper voor de deur van de Stadsschouwburg viel op dat veel bekende acteurs en actrices die toegang woensdagavond nu eens niet gebruikten. Ze (zoals Jeroen van Koningsbruggen) negeerden de camera's en lieten de eer over aan de cast van Tulipani die zijn Nederlandse première had op de openingsavond van het Nederlands Film Festival.

Er waren nog genoeg BN'ers over om de paparazzi van Nederland tevreden te stellen. Actrice Willeke van Ammelrooy, ministers Plasterk en Bussemaker, producent Burny Bos, commissaris van de koning Van Beek, regisseur Marc van Warmerdam, ze maakten allemaal hun opwachting. De glamour straalde ervan af met iedereen in nette pakken of prachtige jurken. Ook de Utrechtse BN'ers lieten zich zien: wethouders Everhardt, Diepeveen en Kreijkamp, de Utrechtse filmkenner Herman de Wit en actrice Vivienne van Assem.

Marc van Warmerdam.

Willeke van Ammelrooy (links)

Een stand-in voor Bram Mosckowiscz

Wethouder Diepeveen.

Wethouder Everhardt.

Commissaris van de Koning Willibrord van Beek.

Filmkenner Herman de Wit.

Acteur Michiel Romeyn rent over de rode loper.

Een van de mooiste momenten van de rode loper was toch wel dat er een foto gemaakt moest worden van de cast van Tulipani en dat alles stilgelegd werd voor de jurk van actrice Anneke Sluiters, die net niet goed genoeg zat voor de foto.

In Tulipani speelt de heel jonge Gianni Pezzolla de rol van de jonge Vito. De jonge acteur spreekt geen woord Nederlands en liep door verveling lekker gek te doen over de rode loper. Met zijn haar in een grote lok voor zijn gezicht en zijn jongensachtige charmes stal hij ieders hart, ondanks de taalbarrière.

Toen hij vragen moest beantwoorden aan de journalisten kwamen gelukkig zijn Italiaanse medespelers hem helpen om het een en ander te vertalen, maar veel kwam er niet uit. Geeft niets hoor, als je als enige kind tussen al die volwassenen loopt en iedereen foto’s van je wil maken. Op het witte doek speelde hij de sterren van de hemel, dus pas op voor dit kleine talent.

Gianni Pezzola beantwoordt vragen van de pers.

Vivienne van Assem wordt geinterviewd door AD-showverslaggever Maarten Venderbosch.

De Utrechtse actrice Vivienne van Assem had dit dit jaar de eer als gastvrouw het festival in te luiden. En haar eerste taak was het om op het podium van de Stadsschouwburg NRC-columnist Bas Heijne uit te nodigen. Die reikte namelijk het eerste Gouden Kalf uit van dit NFF. Dit Gouden Kalf voor de Filmcultuur was voor scenarioschrijver Gerard Soeteman.

Vele generaties hebben kunnen genieten van Soetemans' films, met meestal Paul Verhoeven als regisseur. Van Turks Fruit tot Zwartboek, maar ook klassiekers zoals de tv-serie Floris zijn bij de meesten van ons toch wel bekend. Soeteman heeft op al deze projecten en nog vele meer zijn naam mogen zetten. De man zelf is echter nog uiterst bescheiden en stelde dat hij slechts een onderdeel is van een groter geheel. Helemaal waar, natuurlijk, maar dat neemt de kracht van zijn scenario’s niet weg, en het talent wat erin verschuild ligt.

Gerard Soeteman krijgt Gouden Kalf.

Terug naar de openingsfilm. In een broeierig warme stadsschouwburgzaal werd de film vertoond en bleek nog leuker te zijn dan ik zelf had durven hopen. De ilm kende diverse aanloopproblemen zoals een regisseur die uitviel vanwege een burnout, maar invaller en Oscarwinnaar Miike van Diem wist met zijn regie de zaak te redden en met de geweldig spelende acteurs zoals hoofdrolspeler Gijs Naber is het zeker zaak dat iedereen deze film gaat zien.

Na afloop mocht de gehele cast en crew op het podium om nog wat over de film te zeggen. Mensen en fondsen werden bedankt, en iedereen op het podium had zijn eigen bos tulpen gekregen. Ik denk dat de makers en acteurs voorlopig geen tulp meer kunnen zien, maar daar zullen ze nog wel even niet vanaf komen.

Daarna dook iedereen op de drankjes en werd het nog heel gezellig, de eerste rode loper van het NFF was een succes. Nu nog negen dagen te gaan, met heel veel mooie films.

De hele crew van Tulipani