Afgelopen nacht zond het Human-programma 'Wat Blijft' op NPO Radio 1 een podcastaflevering uit over de Utrechtse schrijver Wessel te Gussinklo (1941–2023).

Hij wordt door een selecte groep lezers gezien als de beste schrijver van Nederland.

Nadere info
De ouders van Wessel te Gussinklo zijn beiden in Utrecht geboren in 1903, zijn moeder aan de Oudegracht bij de Twijnstraat, zijn vader Wessel op de Lijnmarkt.

Te Gussinklo zelf werd in 1941 geboren in de Buys Ballotstraat. Toen hij twee jaar was kreeg het gezin in de zomer van 1943 onderduikers in huis. Daartoe behoorde de door de Duitsers gezochte Friese verzetsstrijder Lubbert Romkes, een man die landverraders zou hebben geëxecuteerd.

Op 7 oktober 1944 hielden de Duitsers een grote razzia in Utrecht, onder andere in de Buys Ballotstraat. Te Gussinklo sr. negeerde de door buren geboden vluchtopties en ensceneerde een 'tableau vivant': de onderduiker zorgelijk naast het bed van zijn voor die gelegenheid zeer zieke vrouw.

Toen hijzelf door de tuin probeerde weg te sluipen, werd hij geraakt door een kogel en daarna standrechtelijk geëxecuteerd. Zijn lichaam bleef 24 uur lang als afschrikwekkend voorbeeld liggen in de Willem Barentszstraat voor nummer 34.

Tot zijn verhuizing in 2007 woonde Wessel te Gussinklo in Houten, de Bilt en Den Dolder, nooit verder dan tien kilometer van zijn geboortehuis.

Tussen 2007-2023 woonde hij met zijn tweede vrouw Odilia in het Zeeuwse Kamperland.

In deze tv-uitzending van Brommer op Zee uit 2021 is hij te zien (vanaf 26'52).

(JT, met dank aan Wikipedia)