Door Ton van den Berg - Sodimitriop kan niet stilzitten. Letterlijk niet en in het hele leven niet. Een artiest is altijd in beweging, zo een is hij er. Nadat hij vorig jaar een liedje met de titel 'Jij bent hier' presenteerde (inclusief videoclip) is er nu alweer een vervolg met 'Keer op Keer'. En opnieuw is het een mooi liefdesliedje geworden met prachtige muziek.

"Ja, ik kan het alleen maar maken omdat ik goede mensen om me heen heb", zegt Dimitri Arambatzis (zijn echte naam) met verwijzing naar de muziek. "Die jongens helpen me met het maken van de muziek en het produceren en ook met het maken van een videoclip. Zij stimuleren me door te gaan."

Die clip is zoals we van de artiest Sodimitriop mogen verwachten: een juweeltje. En is nu als primeur ook als eerste hier te zien (klikhier).

De geboren Utrechter met Griekse roots is al jarenlang actief met taal en muziek. Hij was met z'n band Hiphopkloon vaak te gast bij radiouitzendingen van Gerard Ekdom op Radio 3FM. Ook waren er al diverse optredens in en rond Utrecht.

Voor z'n brood werkt hij als floormanager bij cafe Le Journal, de zaak die hem ook vaak helpt bij het werken aan z'n muzikale projecten. Misschien dat daar binnenkort ook de speciale GItaart-gebak te verkrijgen te verkrijgen is die gebakmaakster Joan Carrot aan het ontwikkelen in op basis van de taalkunst van Sodimitriop die rijmde:

Als je als bakker gitarist bent, zul je gitaartjes bakken.

Sodimitriop bij het testmodel voor de GItaart. Foto: Ton van den Berg

Dat Sodimitriop nog niet van zijn muziek kan leven, komt volgens mij alleen maar doordat hij te bescheiden blijft. De muziek en teksten die hij (vaak in samenwerking met z'n vrienden Johan van de Wiel, Sven Armstrong, Bjorgen van Essen en Rami Fourat) maakt zijn heel goed, zeker Marco Borsato-waardig.

Waarom is hij dan nog niet doorgebroken? Sodimitriop kijkt me aan bij die vraag. "Daar houd ik me niet mee bezig. Ik wil graag werken aan muziek en aan taal. Ik ben gewoon wie ik ben en ben altijd mijn zelf gebleven. Ik wil wel meer en iets dat blijvend is, en dat is er als ik zo'n lied heb gemaakt en zo'n clip. Dan ben ik tevreden en trots."

Hoe bescheiden onze held dan ook is, er is ontegenzeggelijk al meer. In Griekenland is Sodimitriop opgevallen en niet zo'n klein beetje ook. "Ik wilde graag eens iets met Grieken doen. Mijn moeder is jaren terug naar Griekenland terugverhuisd en ik zoek haar vaak op. Daar ben ik vorig jaar in contact gekomen met Panos Psaltis, een bekende Griekse zanger. Eerst wist ik helemaal niet dat hij een bekende zanger was, dat begreep ik later pas."

"We waren door een gezamenlijke kennis aan elkaar voorgesteld en gingen we meteen muziek maken. We spraken een dag later weer af en toen kwam hij niet opdagen en ik dacht dat het wel weer over was, maar ik was het Griekse half uurtje vergeten en daar was hij en we maakten weer muziek. Ik heb voorgesteld om samen iets te maken en dat is 'Keer op Keer' geworden, maar dan in een Griekse versie waarin de tekst erover gaat dat twee goede vrienden elkaar missen."

De samenwerking leidde er ook toe dat Sodimitriop samen Psaltis een videoclip maakte bij de Griekse versie (zie hier) en onze held er nog een mocht regisseren bij een ander hitje van de Griekse zanger. En daarin gaf de Utrechter zichzelf natuurlijk ook een rolletje. Dat viel ook weer op tot in Nederland aan toe want intussen heeft Sodimitriop een kleine bijrol gespeeld in een Nederlandse speelfilm.

"Ja, dat was wel leuk in Griekenland", zegt hij bescheiden. "Maar nu ben ik gewoon weer hier en hoop dat de mensen mijn liedje en de clip leuk gaan vinden. Ik ben er heel blij mee en het geeft me voldoening als artiest. En een artiest ben je als het uit je hart komt en niet alleen maar uit je mond."

Sodimitriop in de studio van BingoFM met achter hem deejay Fred Siebelink. Foto: Ton van den Berg

'Keer op Keer', niet te verwarren met het liedje van het meisjesband WOW!, was woensdag ook voor het eerst te beluisteren via de radio en wel via BingoFM bij het lunchprogamma van Sonja van Stek. "Geweldig om mee te maken dat het via de radio te horen is," zegt Sodimitriop die tijdens de uitzending ook nog een gedicht ten gehore bracht. Ook de Utrechtse deejay Fred Siebelink liep nog even de studio binnen: "Fred zei meteen dat hij het een geweldig nummer vindt. Dat is toch geweldig om te horen."