Door Jim Terlingen - Na jaren van voorbereiding, waaronder een voorproefje tijdens de culturele zondag in januari van dit jaar, is er hij er nu: Slopera, een muziek- en theatervoorstelling over de sloop en nieuwbouw in het Zuilense buurtje Queeckhoven.

Queeckhoven? Ja, genoemd naar haar centrum: het Queeckhovenplein. De naam is afgeleid van een buitenverblijf met die naam langs de Vecht in de gemeente Breukelen. Voor wie een idee wil krijgen van de ligging van het buurtje: waar de ijs- en atletiekbaan zich aan de ene kant van de Vecht bevindt, ligt Queeckhoven aan de andere kant.

De Zuilense buurt is na veel gesteggel tussen 2015 en 2017 geheel op de schop gegaan. Flats zijn afgebroken en zijn 117 nieuwbouw-eengezinswoningen gekomen. Het nieuwbouwproject heette 'Mussen en merels'. Sommigen noemen de nieuwe buurt nu zo.

Slopera
Op een steenworp afstand - in het Zimihc-theater Zuilen, gevestigd in het Vorstelijk Complex - was zondagavond de try-out van Slopera. De voorstelling combineert amateurtheater met livemuziek, zang en filmbeelden. Tijdens de sloop en nieuwbouw hebben webcams opnames gemaakt, die soms als een 'time laps' op de achtergrond te zien zijn.

Op het toneel staan vrijwel continu twintig mensen, waaronder een groepje kinderen, wat de voorstelling een zeer energieke sfeer geeft. Dat sommige acteurs en zangers voor het eerst in deze rol zitten, vergeef je hen onmiddellijk.

Het verhaal dat vertelt wordt, bestaat uit meerdere lagen. Er is aandacht voor de onvrede onder de bewoners over de gemeente die besluit dat oude flatwoningen afgebroken moeten worden. Maar er is ook vrolijkheid, bijvoorbeeld als een eenzame mevrouw de buurtpostbode het hof wil maken. 

Het overgrote deel van de artistieke staf en de spelers en muzikanten woont en/of werkt in Zuilen. Aan het project werkten onder anderen mee: Menno Olde Riekerink (regie), Jeroen Zijp (componist), Ingrid Tjaden (koordirigent), Freek Zwanenberg (orkestleiding), Timo Dahler (zanger), Ruben van Gogh (liedteksten), Wouter Snip (filmregie) en Leendert van Veldhuizen (Zihmic).

Het is weer een voorstelling die een poging doet om mensen te verbinden. Zuilen heeft met dit soort voorstellingen sowieso niet te klagen, onlangs was er nog 'Wie was De Winter'. Ik gun dit elke Utrechtse wijk wel!

Voorstellingen zijn er op vrijdag 13 april (première, uitverkocht) , zaterdag 14 april, vrijdag 20 april en zondag 22 april. Zie http://slopera.nl

De muzikanten en zangers van Stopera. Publiciteitsfoto.