Door Jim Terlingen - De stad Utrecht herbergt een geweldig poptalent. Jannes van Laere is zijn naam, 19 jaar. Hij maakt als singer-songwriter op gedreven wijze muziek als ‘VanLaere’.

In kleine kring is hij al bekend door vijftien (!) eerder uitgebrachte nummers, maar na vandaag zullen dat zeker veel meer mensen worden. Want nu is er ’Detoxicated’, het eerste album van VanLaere met zeven songs (een soort EP). 

De naam van het album suggereert het al - ‘detoxicated’ betekent ‘ontgift’: veel nummers verwijzen naar verslavingsproblemen. En een andere thema is depressie. Als je Jannes z'n teksten hoort zingen, geloof je hem. Het is zijn verhaal, heb je als luisteraar door.

Maar de muziek eromheen maakt dat je denkt ‘die jongen redt het wel’. De popnummers varieren nogal van stijl, maar heffen de teksten - die veelal een verdrietig randje hebben - op wonderlijke wijze op. Dat is hand geweest van producer-muzikant Nico Brouwer.

“Ik denk dat mijn voornaamste doel met het album is om jongeren met mentale problemen een stem te geven”, zegt Jannes. En ook: ”Ik gebruik muziek om mijn eigen gedachten beter te begrijpen.” Laat hem dat nog lang op deze manier uiten. Iets zegt me dat we dan nog heel erg veel van dit creatieve talent gaan horen. 

Beluister ’Detoxicated’ van VanLaere hier op spotify, op youtube of op andere streamingdiensten. Daarop zijn ook zijn eerdere nummers te horen.

PS. Letten jullie ook even op, mensen van VPRO's 3voor12 in Utrecht?
  

'Detoxicated' van VanLaere