Na de succesvolle eerste editie van het Utregs Requiem - ‘Waarheen leidt de weg’ in 2018 - is wederom onder regie van Ellen Blom een nieuwe serie levensverhalen van mensen uit Utrecht en omstreken op moderne klassieke muziek gezet. 

Uit het persbericht:

De teksten van librettist Herman van Tongerloo laten je de verhalen voelen waarin miskenning en uitsluiting en soms geweld of misbruik een rol spelen. Levenservaringen waarvan je, zeker in een aantal gevallen, zou zeggen ‘hoe kom je daar bovenop’. Kenmerkend voor alle hoofdpersonen in het Requiem is de veerkracht die hen redt. De altijd aanwezige wil om af te rekenen met het verleden en een nieuw leven op te bouwen. De wil om betekenis aan hun leven te geven die ze diep in hun hart voelen. Met vallen en opstaan.

De verhalen en de muziek vormen met elkaar een unieke muzikale vertelling over leven en dood, hoop en angst, schuld en bevrijding. Confronterend en herkenbaar tegelijkertijd. 

Arjen werd als kind zo gepest dat hij er PTSS aan over hield. Als een beschadigd mens zocht hij zijn weg. Mothy vluchtte uit Iran om zélf te mogen denken. Wilma werd mishandeld en probeert te voorkomen dat de geschiedenis zich blijft herhalen.

Deze en drie andere opmerkelijke Utrechtse levensverhalen vormen een requiem in een moderne jas. Ze zijn op muziek gezet door hedendaagse componisten: Monique Krüs, Reza Namavar, Renske Vrolijk en Willem Wander van Nieuwkerk. 

Het stuk gaat op 17 februari 2019 in première in TivoliVredenburg en wordt uitgevoerd door het Insomnio Ensemble en Kamerkoor Neon met solisten Esther Kuiper en Michael Wilmering. In samenwerking met STUT en de Tussenvoorziening.

Er komt ook een kamermuziekversie. De première daarvan is in Podium Oost. Daarna volgt een tournee langs andere Utrechtse kleinere podia.