Max Tosseram (1944) exposeert. Kijk hem zitten met zijn innemende glimlach, veertien dagen lang is Galerie Niek Waterbolk in de Schoutenstraat zijn onderdak en hij heeft een stapel foto's meegenomen. Want dat is hij: fotograaf. Gediplomeerd fotograaf om precies te zijn, sinds 1965.

Als gediplomeerd fotograaf begaf hij zich op het pad van de industriele en technische fotografie en maakte daarom foto's van dure Mercedessen. Het zullen mooie foto's zijn geweest, maar die zie je niet hier op de expositie want die kant van de fotografie heeft hij al jaren verlaten. Hij is later mensen gaan fotograferen want, zegt hij, ieder mens is uniek en ze vervelen nooit.

Mensen op het strand van Domburg in 2008.

Het liefst was Max dit jaar naar Marokko gegaan, daar is hij vaker geweest, vanuit Spanje waar hij ook jaren heeft gewoond, voor fotoreportages in het Rif-gebergte waar de Berbers wonen. Dat vindt hij interessant. Maar de tocht dit jaar kon niet doorgaan, we weten waarom. Daarom bedacht hij iets anders, een expositie. Een paar jaar geleden had hij al eens in het stadhuis geexposeerd en zowaar ook flink wat van zijn fotowerk verkocht en waarom zou hij dat niet weer eens proberen.

Hij koos voor de epxositie de naar zijn mening mooiste foto's die varieren in vorm en kleur, die soms zelfs meer een schilderij lijken dan een foto, waar de zonneschijn surrealistische vormen tevoorschijn tovert, gevangen in de lens van Max. Zulke foto's maken hem blij en een ander ook, hoopt hij. Om ze nog meer effect te geven heeft hij de foto's door afdrukspecialist Jan R. Smit op chromoluxe-platen laten drukken. Het resultaat mag er wezen want de foto's krijgen nog meer kleur en diepte.

Foto's van Max Tosseram

Gelukkig kon Max het niet laten ook een aantal van de portretfoto's te laten zien die hij beginjaren negentig maakte van een groot aantal Utrechtse kunstenaars. Een groot aantal daarvan zijn nu overleden (Erica de Vries, Dirkje Kuik, Dick Bruna), maar in het zwart-wit zijn ze door de fotograaf gevangen voor de eeuwigheid en het doet verlangen naar dat boekje dat Broese-Kemink in 1991 ervan had uitgegeven. Als je die nog ergens tweedehands kunt scoren doe dat dan want het is een uniek rijtje koppen. Theo Mackaay staat er ook nog in (helaas niet op de expositie) en lijkt een jonge god met toefje borsthaar.

Dirkje Kuik, Dick Bruna en Peter Vos

Hij pakt de camera nog vaak op, zegt hij, om mensen te fotograferen en daarom is er ook een foto van oud-burgemeester Jan van Zanen en een foto van Centraal Museum-directeur Bart Rutte te zien. Ongeposeerde foto's, want daar houdt Max nu van. Zo uit de losse pols mensen fotograferen omdat mensen uniek zijn en nooit vervelen.

Foto’s van Max Tosseram 20 oktober t/m 1 november, Galerie Waterbolk, Schoutenstraat 10
Dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Telefoon: 0641924005

Unieke mensen. Foto's van Max Tosseram