Het ILFU - International Literature Festival Utrecht - is begonnen en duurt tot en met 1 oktober. Optredens zijn er met optredens van onder anderen Margaret Atwood, Isabel Allende, Raynor Winn, Petina Gappah, Vivian Gornick, Ghayath Almadhoun, Paolo Giordano en David Mitchell. Meer informatie over de festivalprogrammering op www.ilfu.com.

Tijdens het festival is in de binnenstad een heuse verhalenautomaat te vinden. Net als een kroket uit de muur of een tientje uit de flappentap kun je hier (gratis) een kort verhaal uit een machine trekken.

Tot het assortiment behoren korte verhalen van onder anderen Remco Campert, Manon Uphoff, Lévi Weemoedt, Herman Koch, A.L. Snijders, Esther Gerritsen en Maarten Biesheuvel. Tijdens het ILFU staat de verhalenmachine dagelijks op een andere plek in Utrecht. Het festival streeft ernaar dat andere steden in Nederland spoedig volgen.

Filmregisseur en café-eigenaar Francis Ford Coppola was een van de bedenkers van de machine. Coppola: “ik wilde een machine in mijn café waar je geen chips, bier of koffie, maar kunst uit kunt halen. En zonder er iets voor te hoeven betalen. Eigenlijk vind ik dat onze stad ze overal moet neerzetten, zodat je wachtend op de bus, een nieuw paspoort of de lunch even wordt opgetild door een verhaal.”

De Franse start-up Short Editions voorzag in Coppola’s behoefte en ontwikkelde een hippe machine die in een paar seconden een kort verhaal uit de wereldliteratuur print. Inmiddels staan er zo’n 300 machines op treinstations, luchthavens, in bibliotheken en scholen over de hele wereld.
 
Het ILFU haalde de machine naar Nederland. Festivaldirecteur Michaël Stoker: “Het ILFU heeft dit jaar als motto ‘We need stories’. Een kort verhaal weet je in een paar minuten te ontroeren of aan het denken te zetten. Ideaal voor onderweg. De verhalenmachine is een geweldige manier om mensen op onverwachte plekken te verrassen met literatuur. En nu eens niet op een scherm, maar ouderwets op papier.”

Tijdens het ILFU toert de machine door Utrecht, daarna staat hij voor langere tijd in TivoliVredenburg en is hij inzetbaar voor andere festivals en evenementen. Bibliotheken, podia, scholen of vervoersbedrijven die ook permanent een verhalenmachine op hun locatie willen hebben, kunnen contact op te nemen met Michaël Stoker via verhalenmachine@ilfu.com. Meer informatie en alle locaties zijn te vinden op www.ilfu.com/verhalenmachine.

De verhalenautomaat. Foto: Anna Kooij