De bijzondere Utrechtse muziekproductie 'Kanaries' moet de komende tijd een van de zes hoofdpersonen missen. Thomas Stam, die op zijn gitaar meespeelt met de muziek die voor hem geschreven is, is ziek geworden.

In een licht aangepaste vorm gaan de voorstellingen van Kanaries door.

‘Kanaries’ is de vierde productie van Stichting Utrechts Requiem met hetzelfde concept. Componisten en een tekstschrijver hebben de levensverhalen van hoofdpersonen op (klassieke) muziek gezet. Instrumentalisten en zangers spelen en zingen deze muziek samen met de hoofdpersonen.

   
Het zijn muzikale verhalen van mensen die moesten knokken om hun leven op de rit te krijgen. Wat hen bindt is een enorme veerkracht. Ze staan zelf op het podium tussen professionals, om hun verhaal voor het voetlicht te brengen. Sommigen zingen of spelen mee met de musici, anderen lezen een eigen tekst voor, een brief of gedicht - alles naar draagkracht.

  
Toen Thomas, jaren geleden, een meisje probeerde te helpen omdat haar fiets werd gestolen, kreeg hij te maken met een agressieve fietsendief. Hij werd met een plank met daarin spijkers zo hard op zijn hoofd geslagen dat hij een ernstig hersenletsel overhield.

Het kostte hem jaren om te revalideren en te accepteren dat hij nooit meer de oude zou worden. Met een enorme veerkracht geeft hij zijn leven een nieuwe inhoud.

Ellen Blom van Stichting Utrechts Requiem: "Tot ons grote verdriet kan Thomas niet meer deelnemen aan de komende concerten. Een akelige bacterie is onder een stuk van zijn kunstschedel gekomen. Dat betekent een nieuwe, ingrijpende operatie en weer opnieuw moed verzamelen om dat allemaal te ondergaan."

"We gaan hem missen. En hopen dat hij er in ieder geval bij ons laatste concert in TivoliVredenburg op 31 maart weer bij kan zijn. En samen zorgen we ervoor dat hij bij de komende concerten tóch een beetje aanwezig is."
   

Zie ook deze recensieGenieten bij ontroerende 'Kanaries' (vijf sterren)
    

(JT)