De kunstenaar Kees Wennekendonk exposeert de komende maanden zijn werk in de serie Nieuw Utrechts van het Centraal Museum. Kunstenaar John Noy was te gast bij de opening en schreef onderstaand verslag.

Vrijdagochtend 17 Maart. Ik ben bij Swaak, 'de' winkel voor al je schilderspullen en tegenwoordig producent van hoogwaardige Giclee’s ( Artprints). Met Marijn, de baas van deze oorspronkelijke schildersmaterialenwinkel, ben ik in gesprek over het maken van een aantal giclee’s. Al gauw komt mijn collega-kunstenaar en vriend Kees Wennenkendonk ter sprake.

Marijn sponsort veel van het werk van Kees dat die middag in de Utrechtse Kamer van het Centraal museum gepresenteerd wordt. Uiteraard zien wij elkaar daar weer terug bij de officiele opening in het museum. Overigens een mooi initiatief van het Centraal Museum; een ruimte waar alleen Utrechtse kunstenaars een plaats krijgen om hun werk aan een groot publiek te laten zien.

Dat Kees Wennekendonk niet alleen een multitalent met zijn handen is liet hij zien door als een ervaren presentator de opening van zijn eigen expositie ook zelf te leiden en daarin een strakke regie te voeren.

Presentatie door Kees Wennekendonk. Foto: Ton van den Berg

Eerst is het woord aan zijn vriend Ingmar Heytze die een aantal knappe en mooie gedichten voordraagt. Daarna is Kees weer aan de beurt om zijn genodigden te vermaken met zijn immer luide maar muzikale stem door een aantal liederen te zingen. Voorzien van pianoklanken door hemzelf voortgebracht, waarbij je je dan afvraagt: houdt het dan nooit op met al die talenten van Kees? Fotograaf, entertainer, tekenaar, brillenmaker, tekstschrijver, enzovoort, enzovoort.

Het publiek bekijkt 'vederlicht' een lichtinstallatie van Wennekendonk. Foto: Ton van den Berg

Dan de expositie zelf. Het werk is prachtig gepresenteerd. Je ziet dat het een rustige en compositioneel mooie tentoonstelling is geworden. Dat komt door de zorg en aandacht die eraan besteed is en de goede samenwerking tussen Kees en het Centraal museum.

Veel aandacht is er voor de foto ‘De verschijning van Zeynep’. Deze foto is door Kees in het museum tijdens de inrichting van de expostie geschoten. Zeynep, een van de interieur verzorgsters van het museum, speelde onbewust een hoofdrol in deze door de conservatrice van het museum een voorbeeld van de Hollandse School genoemd. Het spelen met licht en kleur en compositie is spannend in de foto’s. Het is belangrijker dan de techniek van scherpte en digitaal bereik. Soms zie je van dichtbij de beperkte scherpte maar die doet niet af aan de sfeer van het geheel.

Bij de getekende portretten zie je de scherpe blik van Kees en zijn vermogen om mensen en hun karakter echt te treffen. Persoonlijk vind ik dat de kracht van de tekeningen iets inboeten door de uitvergrotingen.

Dan is er nog de mooie vitrine waar Kees zijn bijzondere brilmodellen toont die hij met veel zorg en kwaliteit vervaardigt. Het was een bijzondere middag. Neem de moeite om dit multitalent en zijn werk te aanschouwen. Het zal u niet spijten.

De expositie is tot en met 27 mei te zien in het Centraal Museum.

Joh Noy bekijkt een van de foto's van Wennekendonk. Foto: Ton van den Berg