Door Willem Geijssen - Afgelopen vrijdag, 16 maart, was ik bij de opening van de tentoonstelling Erich Wichman (1890-1929), Vrije Radicaal in het Centraal Museum, met vele aanwezigen in het overvolle Museumcafé.

Na de opening door directeur Bart Rutten kwam Wichmankenner Frans van Burkom, die een uitgebreid betoog hield over leven en werk van de kunstenaar en over zijn binnenkort te verschijnen levenswerk, de biografie van Erich Wichman – Ironische kunst, tragisch leven, te bestellen bij Waanders, Zwolle. 

Frans van Burkom tijdens zijn betoog. Foto: W. Geijssen

Frans van Burkom en Joep Haffmans werden daarna uitbundig bedankt voor hun adviezen en inspanningen met een fles jenever (verwijzing naar het uitbundig drankgebruik van Wichman en naar het nationale dranklied van Wichman) en bloemen. Ook grafisch vormgever Eva Bosveld werd geprezen voor haar ruimtelijke en kleurrijke inrichting. Co-curator en project coördinator Lara Stolwerk kreeg van  directeur Bart Rutten  ook alle lof. De tentoonstelling is een feest voor het oog, op de bovenste verdieping van het Centraal Museum.

Bart Rutten bedankt co-curator Lara Stolwerk. Op de voorgrond van achteren gezien, grafisch vormgever Eva Bosveld. 

Alle aandacht gaat uit naar de tentoongestelde schilderijen, geschriften en voorwerpen, niet alleen uit de eigen collectie van het Centraal Museum, maar vooral ook de particuliere collecties van Joep Haffmans, antiquair en verzamelaar van het werk van Wichman en schrijver van het boek Geest, koolzuur en zijk, dat de briefwisseling van Erich Wichman betreft en natuurlijk van Frans van Burkom.

Het is een bijzondere tentoonstelling geworden, niet alleen door het tentoongestelde materiaal en de te beluisteren audiofragmenten (met de stemmen van Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht), Boris van den Wijngaard (acteur), Frans van Burkom, Joep Haffmans, Marja Bosma (conservator Centraal Museum), Iris Dormans (eindredacteur Vox Studiosorum), Lara Stolwerk, Bart Rutten en Ingmar Heytze), maar bovenal door de geportretteerde kunstenaar zelf, geliefd en gehaat, bewonderd en veracht, die lak had aan alles en iedereen. Dat alles bij elkaar maakt een bezoek aan deze tentoonstelling meer dan waard! We gaan naar de kelder. Afbeelding: Centraal Museum

Als u hier klikt kunt u het artikel lezen dat ik enige tijd geleden schreef voor Nieuws030.