Iedere maandag en donderdag schrijft steeds een andere Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 5 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
   

Door Marja Baseler

Alleen boeken kunnen ons redden in deze stille tijd met zo weinig menselijk contact. Daarom ben ik zo blij met de muurschildering van deze megaboekenkast aan de Mimosastraat. Ik maakte deze foto in september toen ik onderweg was naar fietsenmaker Snel op de Amsterdamsestraatweg en bleef er op die zonnige ochtend minutenlang vol bewondering naar kijken. 

Het kunstwerk bestaat uit de lievelingsboeken van buurtbewoners en vertelt daarmee alles over hun verhalen, verlangens en dromen. 'Jip en Janneke' zie je staan van A.M.G. Schmidt, zonder twijfel de koningin van het kinderboek. Als kind heb ik al haar boeken stukgelezen tot op de draad en las ze als juf en later ook als moeder eindeloos vaak voor. Haar versjes en verhalen speelden een enorm grote rol in de ontwikkeling van mijn verbeeldingskracht.

Alleen al zo’n beginzin in 'Pluk van de Petteflet': "Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed ermee door de hele stad en hij zocht naar een huis om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: 'Weet u niet een huis voor me?' " Dan vergeet je als kind toch meteen alles om je heen en wil je alleen maar verder lezen! En dan de zin: "Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht" in het gedicht 'De regenworm en zijn moeder'. Van alles wat ze schreef is dat zinnetje me misschien nog wel het meest bijgebleven en bleek een onbetwiste richtlijn voor het leven. 

Tijdloos zijn boeken als 'Duizend schitterende zonnen' van Khaled Hosseini en 'Le petit prins' van Antoine de Saint-Exupéry. Een voorbeeld van een boek waarin je ’s nachts bleef lezen ook al moest je de volgende dag naar school is 'Alleen op de wereld' dat generaties kinderen tot tranen toe beroerde en nog onlangs weer opnieuw uitgegeven werd met prachtige tekeningen van Charlotte Dematons.

Een meer recente uitgave als 'Pogingen iets van het leven te maken' van Hendrik Groen met zijn omanido-club (oud maar niet dood) inspireerde mijn 88-jarige moeder in deze coronatijd tot de oprichting van een 80-plus-club waarvan iedereen lid mag worden zolang je maar niet zeurt. En wat zien we verder nog? De filosofielessen in 'De wereld van Sofie' zusterlijk naast 'Haar naam was Sarah' en 'Het Grote boek van Sinterklaas' broederlijk naast 'The subtle art of not giving a f*ck'. 

De grap is dat beide makers van deze prachtige muurschildering, Jan is de Man en Deef Feed, ook ieder een boek met hun eigen naam tussen de meesterwerken hebben gezet. Geheel terecht want zij verstaan de kunst van het vertellen en schreven met dit kunstwerk wat mij betreft geschiedenis.
   

Marja Baseler, kinderboekenschrijfster (non-fictie)

PS. Meer lezen over dit kunstwerk kan hier (op de site van Jan is de Man).

PS2. Op deze locatie staat het kunstwerk in Utrecht (Google Maps).

PS3. Marja heeft op dit moment wereldwijd succes met de boeken 'Pretpark de Poepfabriek' en 'Het Hersenhotel', die ze samen schreef met Annemarie van den Brink en Tjarko van der Pol. Meer info staat op de site van Schrijverscentrale en haar eigen site. Ze richtte de schrijversschool Schrijven in Utrecht op.

Dit is deel 6, met de keus van filmregisseur en horecaondernemer Jos Stelling.

Hier leest u de vorige aflevering in deze serie.

En hier een overzicht van alle bijdragen.