Jeroen Wielaert - In Utrecht, de dynamisch groeiende stad van kennis en cultuur, is geen plaats meer voor Kytopia, het unieke muzieklaboratorium rond de iconische klankmagiër Colin Benders. Een door de Utrechtse gemeenteraad opgedragen zoektocht onder leiding van wethouder Anke Klein (D66) is mislukt. Nog even en het bericht volgt dat ze verder gaan als Kijtopia in een oud pakhuis aan het IJ in Amsterdam-Noord. Dat moet natuurlijk voorkomen worden.

Aan politieke wil voor het behoud van Kytopia is in Utrecht duidelijk geen gebrek. Anke Klein en de haren moeten in innig overleg met Colins vader en manager Erik veel kilometers hebben gemaakt door de stad. Anno 2020 biedt Utrecht de aanblik van tal van nieuw gebouwde woon- en bedrijfstorens en wordt het terrein aan het Merwedekanaal bouwrijp gemaakt. Ik heb daar half ontmantelde fabrieksgebouwen gezien die intact hadden moeten blijven voor Kytopia.

Zo is het ook elders in de stad, de omgeving van de Cartesiusweg – droompanden voor muzikaal hergebruik, maar ook daar is de Wrecking Ball op komst, om  met Bruce Springsteen te spreken. Erik Benders ziet alleen voor Colin zelf wel een mogelijkheid in het Werkspoorgebied, maar er is onvoldoende plek voor de tientallen collega’s en daarmee verdwijnt de collectieve inspiratie. Voor de muzikanten is er nog enig respijt in de studio’s in het voormalige zorgcomplex van Altrecht in Den Dolder. Als stad keert Utrecht terug naar de barre jaren zeventig.

Kraken van leegstaande theaters was veertig jaar geleden de voorlopige oplossing voor de grote behoefte aan een eigen Utrechtse poptempel. Een daarvan was een voormalig vakbondstheater aan de Oudegracht: het NV-huis. Dat werd Tivoli, het Utrechtse Paradiso. Na de verhuizing naar TivoliVredenburg bleek het de ideale ruimte voor Kytopia. Ze hebben er inmiddels een groots afscheidsconcert gegeven.

Tivoli aan de Oudegracht. Foto: Michael Kooren

Het geld regeert, dus zal Tivoli de transformatie ondergaan tot horecaextravaganza met bierbrouwer, bakker, koffiebrander en boetiekhotel. Daar zit natuurlijk winstgevende muziek in, maar ten nadele van Kytopia. Het is de vraag of in de City van Utrecht al niet genoeg wordt aangeboden aan brood, bier, bonen en bedden en of het niet beter is om zo’n muzieklab als parel binnen de grachten te bewaren. Maar de feiten zijn voldongen.

Wat blijft zijn de bezorgde tekst in een raadsbrief: ,,Als gemeente vinden we het belangrijk om creatieve werkruimten voor muzikanten en kunstenaars aan te kunnen bieden. De zoektocht met Kytopia heeft opgeleverd dat er beter inzicht is in de randvoorwaarden die verbonden zijn aan het realiseren van permanente muziekstudio’s.’’

Wat daar werkelijk staat is volgens mij dit: ,,We snappen heel goed dat er ruimte moet zijn een uniek collectief als Kytopia, maar we hebben er domweg de centen niet voor.’’ 

Nu nog liefhebbende burgers en een sympathieke mecenas die een plaats weten in Utrecht voor het behoud van Kytopia. Kraken helpt alleen voor de korte termijn. Ook voor Citymarketing is het behoud van het merk Kyteman een cool idee.