Jeroen Wielaert - De locatie was bijzonder: de Residentie van de Nederlandse Ambassadeur in Parijs. De uitzending van de Avondetappe vond plaats in de achtertuin. Over de Tour van 2014 was vrijwel alles wel gezegd.

Eén onderwerp kwam niet ter sprake, namelijk dat de Residentie in een klein jaar ook een beetje een prestigieuze Utrechtse ruimte is geworden. Op zondagmiddag ontvangt Ed Kronenburg na Mart Smeets burgemeester Van Zanen en een heel gevolg. Het is voordat Van Zanen op de Champs Elysees de sleutel van de Tour krijgt overgedragen.

In Parijs vond gisteren al een eerste huldiging plaats. In de Residentie werd het negental kinderen in de bloemen gezet na voltooiing van zeven etappes van Utrecht naar Parijs. Het was een samenwerkingsverband van het Jeugdsportfonds, Belkin en de gemeente Utrecht, met steun van de Nederlandse ambassade.

Het maakt allemaal onderdeel uit van de voorpret naar de Tourstart van 2015 in Utrecht. De jeugd moet een plaats hebben in die verheugende toekomst.

Ed Kronenburg was vorige Tour gast in de wagen van Bernard Hinault in de etappe naar Alpe d’Huez. Na afloop zei hij me dat het er goed uit zag voor het Grand Départ onder de Dom. ’s Avonds dineerde hij met Christian Prudhomme. De volgende morgen kreeg ik een sms-je van de ambassadeur waarin hij meedeelde dat zijn indruk was bevestigd.

Eind november 2013 zagen we elkaar voor het eerst in de Parijse Residentie voor de officiële bekendmakingen, in het bijzijn van Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Daarna ging het hele gezelschap met de trein naar Utrecht, waar het allemaal nog eens werd overgedaan in de Winkel van Sinkel.

In de lente was een kleine ambtelijke delegatie uit Utrecht aanwezig bij een bijzondere plechtigheid in de Residentie. Prudhomme kreeg een Nederlandse ridderorde. Kronenburg is andermaal blij om voor de start van de slotetappe van 2014 een grote Utrechtse afvaardiging over de vloer te hebben.

Het is een aangelegenheid voor bestuurders en sponsors. Een gewone Utrechter is er niet bij. Volgend jaar zal alles anders zijn. Dan is er een massa volk op de been als heel Utrecht residentie is voor Parijs.  

De Avondetappe in de tuin van de Nederlandse Ambassade. Foto: Jeroen Wielaert