Jeroen Wielaert - Mark Rutte was op bezoek bij het Merwedekanaal en dus kwam ik oog in oog te staan met Erwin en Angelina Pattipeilohy. Voor de premier was het een werkbezoek over de inwendige groei van Utrecht, extra actueel vanwege de stikstof- en PFAS-problematiek. Samen met minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen werd hij over het Kanaalzoneproject bijgepraat door onder andere wethouder Kees Diepeveen en voorzitter Harm Janssen van bouwfonds BPD.

Er was niet gerekend op de inmenging van het echtpaar dat al ruim drie decennia geniet van hun woonboot in het kanaal en dat met andere woonboters graag zo wil laten. Aan Mark Rutte wilden ze graag laten horen hoe weinig ze zich gehoord voelen door de gemeente Utrecht.

De stad beleeft een ongekende dynamiek aan uitbreiding met een forse tros torens in het stationsgebied en nieuwbouw aan woonwijken. In de vaart van de eenentwintigste eeuw vordert het tot Ultra Utrecht, groeit het naar een kleinschalige metropool in het hart van Nederland. De vergelijking met kolossale wereldsteden gaat natuurlijk niet op. Utrecht zal nooit uitkomen tot een miljoen inwoners of meer. Het is een mooie troost voor hen die het boven de 300.000 stadsgenoten al mooi genoeg is. Vooruitgang doet pijn en dat is ook zo met de mensen die zich zo lekker voelden op hun boten in het Merwedekanaal, ter hoogte van Rivierenwijk.

Het is uniek stadsgebied. Rolkoffertoeristen zullen er niet komen. Daar aan het Merwedekanaal zijn ze op hun boten geheel zichzelf, westelijk van het stadshart verscholen van de drukte, met al het klassieke baksteen van Rivierenwijk als mooie buffer. Het is er de ultieme rust, niet eens zo ver van de drukte van de stad.

Ik ben er gaan kijken als volger van de snel vorderende stadsontwikkeling. Villa Jongerius voorbij zag ik ze liggen, de woonboten. Eigenlijk zijn ze een aparte wijk op het water. Ik kon me het waterwoongenot goed voorstellen, of het woonwaterplezier, een gevoel van vrijheid, los van de stad, toch in de stad. Ik keek naar borden Te Koop, maar zag in plaats daarvan spandoeken tegen de uitbreiding met extra bruggen.

Protest tegen bruggen. Foto: J.Wielaert

Het was geen officieel gespreksonderwerp voor Mark Rutte. Erwin en Angelina Pattipeilohy behoorden niet tot het protocol. Zij zorgden ervoor dat het Haagse werkbezoek aan Utrecht toch elke regie verloor. Er was geen sprake van een aangekondigd protest, geen politie op de been. Ook daarom vond ik het fascinerend hoe direct Erwin en Angelina onder het oog van wethouder Diepeveen premier Rutte durfden aan te spreken. Rutte liep er niet van weg, ondanks de tijdsdruk nam hij de tijd om het woonbootpaar aan te sporen tot later overleg met Diepeveen. Dat moet de komende tijd gebeuren, zonder verder kanaalkalmeren van de premier.

Daags erna ben ik nog eens langs het Merwedekanaal gereden, heb de boten gezien. Op zich is er plaats genoeg voor nieuwe, mooi ontworpen slanke fietsbruggen. Ik keek naar futen en ranke roeisters in smalle kliefboten. Die konden toch ook zwemmen en varen boven futuristische tunnels onder het kanaal.