Roger Vleugels - Het wringt en het schuurt rond de verhuur van de Neudeflat. Voor de zomer waren er juichverhalen. Kandidaten te over voor de bedrijfsruimtes op de begane grond en de eerste verdieping en een wachtlijst voor de appartementen en voor de vier penthouses op de bovenste verdieping.

Nu, twee maanden voor de oplevering, blijken begane grond, eerste verdieping en de penthouses niet afgebouwd te worden. Er is geen zicht op kandidaten. Van de appartementen zijn er 28 van de 88 verhuurd, dat is nog niet een derde.

Via advertenties en via de sociale media wordt naarstig gezocht naar huurders. Zeker, de huurprijzen zijn over de top, 899,00-1130,00 kaal voor 49-57 m2, maar dat waren ze voor de zomer, toen er een wachtlijst zou zijn, ook al.

Voor de vier penthouses op de bovenste verdieping zijn geen kandidaten. Dit biedt aan de gemeente de mogelijkheid om alsnog te sturen op een rooftopbar. Dat die optie niet doorgegaan is, is voor een provinciestadje een blunder, voor een wereldstad als Utrecht behoort zo iets onbestaanbaar te zijn.

Bij het afschieten van de rooftopbar hebben allerlei betrokkenen, waaronder de gemeente, de verhuurder -sprekend namens nog niet bekende bewoners-, en de horeca zich bediend van allerlei neuzelargumenten.

Zo zou de horeca onder in de Neudeflat tegen zijn. Drie antwoorden hierop:

1- Nou en?

2- Die beganegrondhorecakandidaat is al lang buiten beeld.

3- Maak een constructie waarin alle horeca op het Neude een aandeel in de exploitatie van de rooftopbar krijgt. 

Ook zou het liftgebruik voor de rooftopbar voor overlast bij de bewoners zorgen. Met moderne technieken zijn liften, ook in bestaande gebouwen, geluidloos te maken. Raar argument dus. De brandweer zou vragen hebben bij de liftcapaciteit. Vreemd, want bij een calamiteit mogen liften niet gebruikt worden.

Een stad met lef zou komen met een interessante toevoeging die al deze quasi-bezwaren doet verdampen. Voeg een externe glazen lift, exclusief voor de rooftopbar, toe. Op twee plekken is er tegen de bestaande toren, zonder overlast voor de aanstaande bewoners, plek voor.

Een beetje durf kan Utrecht wel gebruiken nu de ene na de andere architectonische luiheid opgeleverd wordt: Vlaamse Toren; Hollandse Toren; de wanden van het Stadskantoor bij de centrale toegang; de Neudeflat; de gemiste kansen in de Vredenburg-Noord wanden van Nieuw Vredenburg en TivoliVredenburg, enz.

Een provinciestad die haar lelijkste gebouw niet een beetje draaglijk maakt door er een sociale en leuke functie, zoals een rooftopbar, aan te geven is geen knip voor haar neus waard. Er is ruimte voor een herkansing.

Gemeente: Herstel de blunder. Toon ambitie en durf.