Kees van Oosten -


"In de legesverordening wordt de hoogte daarvan vastgelegd. Dit is een genormeerd legesbedrag. Het gaat hier dus niet om de daadwerkelijk gemaakte uren van ambtenaren, gemaakt tijdens de behandeling van die aanvraag of voor het uitvoeren van toezicht. Er worden geen aparte uren geregistreerd. Dus of er meer of minder kosten zijn dan gedekt worden met het legesbedrag kan niet worden vastgesteld." 

(woo-besluit 10-4-2024 / 
12162571/2)

De Vereniging Evenementen Utrecht (VEU) is in opstand gekomen tegen de voorgenomen verhoging van leges die betaald moeten worden voor een evenementenvergunning. Die verhoging zou zodanig zijn dat het gevarieerde aanbod evenementen en festivals daardoor zou verschralen. "Festivals dreigen Utrecht te verlaten door hogere kosten vergunning", kopte RTV Utrecht.  

De verhoging van de leges zou nodig zijn omdat er heel veel ambtelijke tijd zou zitten in de beoordeling van de aanvraag. Dat lijkt mij grote onzin, want de ervaring is dat er nauwelijks gekeken wordt naar de bijlagen die de organisator moet inleveren bij de aanvraag. De aanvraag is altijd te laat, zodat er niet eens tijd is om de aanvraag behoorlijk te bekijken. Met die aanvraag worden bijlagen ingediend over geluid, veiligheid, flora en fauna (natuurtoets), verkeer. Die zijn bij jaarlijks terugkerende evenementen elk jaar vrijwel hetzelfde.

Het rapportje van het 'toetsteam' is nog geen A-4tje. Dat de ambtenaren die die stukken moeten beoordelen hun uren bijhouden en hoeveel uur ze mee bezig zijn, blijkt niet het geval. Waarschijnlijk zijn de leges eerder te hoog dan te laag, als die tenminste bedoeld zijn om daarmee de kosten te dekken voor de afhandeling van een aanvraag.

Overigens. Er is een heel voor de hand liggende manier om de legeskosten flink omlaag te brengen. Laat de exploitant van commerciële evenementen betalen voor het exclusieve gebruik dat die maakt van openbare grond/park. De opbrengst kan dan worden gebruikt om leges voor niet-commerciële evenementen te verlagen. 

De exploitant van Sneeuwbal, Central Park en Strand (TheZoo) hoeft niets te betalen voor het gebruik park en strand. Die zet er een hek omheen en mag 14 dagen lang iedereen de toegang ontzeggen. Zonder daar maar één cent voor te betalen. Zulks in tegenstelling tot een evenement dat bij Strijkviertel wordt georganiseerd. Maar de Strijkviertelplas wordt beheerd door de Stichtse Groenlanden en die past beter op haar centjes. Dat is waarschijnlijk de reden dat Central Park van Strijkviertel in 2001 verhuist is naar het Transwijk Park.

Toen ik Dijksma om opheldering vroeg kreeg ik op 20 juni 2024 het vreemde antwoord: 

"Het stelsel is zo ingericht dat met het verlenen van de evenementenvergunning impliciet met het gebruik van de gronden wordt ingestemd".

Toen ik er nóg eens naar vroeg kreeg ik op 26 juni 2025 een ander antwoord, namelijk dat in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) is bepaald dat...

"...er bij gebruik van gemeentegrond voor evenementen door organisatoren geen legeskosten en precario hoeft te worden betaald".

Dus ook geen legeskosten! Dat is goed nieuws, maar helaas niet waar. In de brief staat met zoveel woorden:

Was getekend door het Hoofd van Toezicht en Handhaving, die kennelijk stukken tekent die hij of zij niet leest of niet begrijpt. Immers, er moeten wél legeskosten worden betaald. Leges zijn kosten die betaald moeten worden voor de behandeling van een aanvraag voor een vergunning. In dit geval een evenementenvergunning. 

Wat klopt er verder niet in de antwoorden van Dijksma en het Hoofd Toezicht en Handhaving? De APV heeft betrekking op openbare orde en veiligheid. De vraag of kosten vergoed moeten worden voor het in gebruik nemen van openbare grond (om een steiger neer te zetten of een marktkraam of alles wat nodig is voor een evenement) wordt niet geregeld in de APV maar in de zgn. precarioverordening. Daar lezen we bij artikel 2:

Een verordening mag alleen gebruikt en toegepast worden voor het doel met het oog waarop de verordening in het leven geroepen is. M.a.w. de APV wordt in dit geval misbruikt, want (zoals gezegd) de APV ziet openbare orde en veiligheid en niet op de vraag of er kosten in rekening gebracht moeten worden voor het in gebruik nemen van grond.

Paragraaf 4 van de precarioverordening schrijft voor dat 730,06 euro is verschuldigd voor een ingenomen oppervlakte van meer dan 3000 m2. Een belachelijk laag bedrag voor Park Transwijk, waarvan het oppervlak dichter in de buurt van 30.000 m2 ligt.

Kortom: breng voor commerciële evenementen reële precariokosten in rekening, daarmee kunnen legeskosten voor niet-commerciële evenementen aanzienlijk worden verlaagd. Dat is goed voor een gevarieerd en kleurrijk aanbod van evenementen.