Ton van den Berg - Ze is overleden: Marie Veenendaal - Van Zuilen. 91 jaar geworden en ik dacht dat ze de honderd nog wel zou gaan halen. Tot voor kort zag ik haar nog wel eens in de buurt rondgaan. Ze woonde op de Gruttersdijk en daar kende iedereen haar wel, maar dat ze de vrouw van Muis was en vele jaren met hem een viskraam bestierde op de hoek van de Hopakker en Gruttersdijk is minder bekend.

Maar in de tijd dat Muis en Marie de viskraam hadden, waren ze bekende Utrechters. De kraam op de Hopakker stond daar heel opvallend en menigeen heeft er een harinkie gegeten of een van die gehaktballen waar ze om bekend stonden. 

De kraam aan de Gruttersdijk (jaren negentig). Foto: archiefMarie was er een uit een groot gezin, van Van Zuilen, die allemaal wel iets in de vis deden. Toen zij in de jaren veertig, begin jaren vijftig op het Vredenburg in een viskraam werkte ontmoette ze Willem Veenendaal die bloemen verkocht. Ze werden verliefd en al snel was duidelijk dat Willem, die de bijnaam Muis had, ook in de vis moest. Later gingen ze samenwerken in de kraam op de Hopakker op loopafstand van hun huis aan de Gruttersdijk.

De trouwfoto van Willem (Muis) en Marie. Foto: archief

De viskraam was er tot in de jaren negentig, maar het hield op nadat Muis ziek werd en overleed. Marie bleef in haar huisje wonen met haar gedachten bij haar man. En nu kreeg ik deze week het bericht dat ze is overleden en moest ik terug denken aan de laatste keer dat ik haar een paar jaar geleden thuis opzocht.

Ad van Liempt en ik waren bezig met een fotoboek over Utrecht tussen 1950 en 1975 en via een oproep in het AD/Utrechts Nieuwsblad hadden we ook veel foto's van particulieren gekregen. Ook een foto helemaal uit de Verenigde Staten want via via was de oproep daar terecht gekomen.

De voormalige Amerikaanse soldaat M. A. Haas was in de jaren vijftig in Soesterberg gelegerd geweest en tijdens een bezoek aan de stad Utrecht had hij een paar dia's gemaakt en op een daarvan stond een jonge vrouw bij een bloemenkar. We zagen met hulp van het Volksbuurtmuseum dat dit Wijk C moest zijn, bij de palingrokerij van Van Zuilen, en omdat ik wist dat Marie er een van Van Zuilen was had ik al idee dat ik die vrouw herkende en ben naar haar toe gegaan. Ze zag de foto en herkende zichzelf direct en eventjes moest ze huilen omdat het de bloemenkar van Muis was.

Marie Veenendaal in Wijk C. Foto: M.A. Haas uit boek Van Stadsie tot Stad

Marie wordt zaterdag 13 juni gecremeerd.