Utrechts Verbond - Kunst. Je zou zeggen, wie kent het niet? Nou, ik kan je vertellen dat er een heleboel mensen zijn die totaal niet bekend zijn met kunst. Maar er zijn zeker zoveel mensen waarvan je niet zou denken dat ze juist heel erg bekend zijn met kunst.

Zo was ik een paar dagen geleden in een bejaardenhuis in Overvecht. Dan denk je, die oudjes zijn helemaal niet bezig met kunst. Nu, vergis je niet. Ik vroeg na afloop van de voorstelling aan zo’n besje: “Houdt u van kunst?” “Jazeker,” zegt ze, “zonder kunst had ik geen nieuwe heup gehad.”

Maar wat is kunst precies? Wikipedia zegt dat elke definitie van kunst cultuurspecifiek en tijdgebonden is. Maar weet je, kunst kan van alles zijn. En dan heb ik het niet over of iets mooi is of lelijk. Crocs bijvoorbeeld, die zijn ontzettend lelijk. Maar het is wel een kunst om ze zonder gêne te dragen. Of neem de muziek van Jan Smit. Ik zelf vind het niet eens waard om die castratenklanken muziek te noemen, maar het feit dat iemand in staat is om zijn albums aan anderen te verkopen… Ja, dat is kunst. 

Kunst. Ken je die uitspraak van mensen die niet weten wat kunst is en bij het zien van een kunstwerk heel blasé uitkramen: “Oh, dat kan een kleuter ook.”? Eigenlijk hebben ze gelijk, maar hebben ze het zelf niet door. Als je namelijk als biologisch volwassen kunstenaar in staat bent iets te creëren wat een kind ook kan, dan is dat knap! Om te kunnen denken als een kind, dat is goud!

Nou zijn er ook mensen, die vinden dat iets pas kunst is als het in een museum ligt of staat of hangt. Dat is onzin natuurlijk. Dat is namelijk net zoiets als beweren dat goede seks alleen bedoeld is voor op vrijdagavond. Als dat zo zou zijn, dan was ik nu wel ergens anders geweest.

Nee, kunst hoort niet in een museum! In feite is een museum een soort lijkenhuis. Daar worden kunstwerken alleen maar bewaard. Tijdens een paar uur overdag mag je er als publiek even naar kijken. Zo’n museumnacht is er alleen om zo’n museum 1 keer per jaar 24 uur lang te kunnen te luchten.

Kunst hoort hier, buiten, in het dagelijkse leven, gewoon om ons heen, 24/7. Want kunst is er. Het is er altijd en daarom is het eigenlijk ook heel erg gewoon. Maar het wordt bijzonder, omdat je het tegelijkertijd ook niet hier had verwacht. Het is een beetje als het verkeer. Je weet dat het er steeds is, maar je ervaart het pas echt wanneer er een auto tegen je aan knalt.

En dat is met kunst net zo: het is er altijd, totdat het BAM tegen je aanknalt. Maar je moet het wel wíllen zien. Je moet het wíllen ervaren. In staat zijn om het bijzondere van het gewone om je heen te kunnen ontdekken, dàt is kunst. Want het is er altijd, je moet alleen willen dat het je opvalt. Ook die auto die tegen je aanknalt, natuurlijk wil je dat die je opvalt. Zo niet, dan wordt dat een heel gedoe met je verzekering.

En zo is het ook met de experimentele feesten, sfeervolle festivalletjes, verrassende beelden op straat, en popupgaleries. Steeds weer duiken er nieuwe creatieve initiatieven op in Utrecht, pareltjes die je moet willen zien. Maar ook als je ze niet ziet, zijn ze er. Ze zijn er altijd! Continu is creatief Utrecht bezig om deze stad mooier te maken, nieuwe pareltjes te laten groeien. Wil het niet linksom, dan rechtsom, ook daarin zijn we creatief. Moet een popupgalerie sluiten, dan duikt hij ergens anders wel weer op. Kunst en cultuur laten zich niet aan de kant zetten. Dus Wikipedia: kunst cultuurspecifiek en tijdgebonden? Het is van en voor iedereen, overal en altijd!

Hank,

namens Utrechts Verbond 

Iedere twee weken verschijnt er een column van één van de leden van het Utrechts Verbond over (actuele) onderwerpen die voor creatief Utrecht van belang zijn. Reageren? Dat kan via info@utrechtsverbond.nl.

Deze column werd, in iets andere vorm, door HANK uitgesproken bij de opening van PopupGalerie aan de Biltstraat 37, afgelopen 13 februari.