Utrechts Verbond - Een oproep aan Utrecht om haar kansen te pakken op het gebied van drugsbeleid rondom evenementen.

Eens in de zoveel tijd doet het veel stof opwaaien in de media en de politiek; partydrugs op evenementen.

Er worden hevige discussies gevoerd en er bestaan veel verschillende opinies. Is drugsgebruik slecht voor onze jeugd of vallen de gevaren juist mee? Een rationele benadering vanuit de politiek lijkt maar moeizaam tot stand te komen, net als een functionerend drugsbeleid dat de volksgezondheid ten goede komt.

Niemand wil dat er  drugs-gerelateerde slachtoffers vallen op een evenement, maar hoe voorkom je dat dan? De discrepantie tussen landelijke beleidsvoering en de regionale uitvoering van het beleid maakt de situatie in de praktijk verwarrend. Onduidelijke verantwoordelijkheden en verwachtingen zijn hiervan het gevolg. Is praten over drugs dan toch een taboe?

In Utrecht zitten belangrijke organisaties die zich met recht expert mogen noemen in de ‘drugsdiscussie’ waaronder Victas -met het programma Unity- en het Trimbos instituut. Beide instanties werken nauw samen met de gemeente Utrecht, die op haar beurt ook een goed beeld van de realiteit heeft.

Toch blijkt deze kennis en kunde de praktijk niet voldoende te bereiken. De betrokken partijen lijken redelijk op een lijn te zitten als het gaat om wat een wenselijke en realistische praktijk is,maar desondanks bestaat er in die praktijk nog veel onduidelijkheid.

Wij, Utrechtse evenementen-organisaties, hebben met deze praktijk te dealen, en willen daarom vanuit het Utrechts Verbond een oproep doen. Wij opereren in de vuurlinie van het drugsbeleid, we dragen de risico’s en de aansprakelijkheid voor de gezondheid van onze bezoekers. Maar deze verantwoordelijkheid kunnen wij niet alleen dragen. Wat we nodig hebben is een open, niet veroordelende maar oplossingsgerichte en realistische benadering van het onderwerp, zodat wij kunnen doorgaan met het organiseren van leuke en veilige feesten die de stad haar kleur geven.

Utrecht als pionier!

In navolging van mede-verbonders roepen wij Utrecht op om het niet te laten bij kleine plannen: denk groot! Dit is dé kans om het voortouw te pakken en te laten zien wat we samen kunnen bewerkstelligen. Utrecht heeft hiermee de kans voorloper te worden in een constructieve en innovatieve discussie over drugsbeleid op evenementen.

Het momentum is nu, kijkend naar de landelijke geluiden vanuit de media (bijvoorbeeld de Volkskrantbijlage Vonk d.d. 9 mei) en een steeds breder gedragen veranderende visie ten aanzien van drugsgebruik op evenementen en hieraan gerelateerde problematiek.

Bovendien heeft Utrecht een bruisende sector van evenement organisatoren, verenigd in het Utrechts Verbond, die bereid zijn om tafel te gaan en de praktijk samen vorm te geven. Gebruik de creatieve ondernemers van Utrecht, we helpen graag mee. Het festival seizoen staat voor de deur, dus Utrecht Pak je kans!

Hoe dan?

De belangrijkste eerste stap is door te praten met elkaar, met alle betrokken partijen. Mobiliseer ieders kennis en kunde om te helpen bouwen aan een beleid én realiteit die de gezondheid van evenementenbezoekers ten goede komt. Voer de discussie, laat deze niet uitdoven tot er een beleid ligt dat een wenselijke realiteit ondersteunt.  Het belangrijkste ingrediënt van een constructieve discussie is transparantie en openheid.

Het is zaak om deze niet alleen te geven maar deze ook te waarderen van de andere gesprekspartners. Laat elkaar vrijelijk spreken zonder angst om de vergunning te verliezen. Doorbreek de taboes die een beter beleid in de weg staan.

Wij doen alvast een voorzet in de EKKO op 26 mei, komen jullie ook?

Aumer van Reemst & Pauline van Nouhuys

We nodigen je graag uit voor de volgende kennis bijeenkomst van het Utrechts Verbond: How to deal with drugs: Beleid en communicatie rond evenementen in Utrecht.

Datum: dinsdag 26 mei
Tijd: 19.00 - 22.30 uur
Locatie: EKKO, Bemuurde Weerd Westzijde 3

Voor meer informatie, zie het facebookevent. Er is een beperkt aantal plaatsen. Graag per mail aanmelden via info@utrechtsverbond.nl.

Iedere twee weken verschijnt er een column van één van de leden van het Utrechts Verbond over (actuele) onderwerpen die voor creatief Utrecht van belang zijn. Reageren? Dat kan via info@utrechtsverbond.nl